Συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη στο ραδιόφωνο του TPP

Οι εκκενώσεις καταλήψεων τείνουν να γίνουν «κανονικότητα» με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όπως απαντάει ο Μάριος Λώλος άμεσα, «το θέμα είναι να μη γίνει η δικιά μας κανονικότητα». Σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάληψη, το πρώην 5ο Λύκειο, δηλώνει:

«Εγώ αυτό το κτίριο που είναι κατειλημμένο εδώ και πάρα πολύ καιρό, το ξέρω, είναι στη γειτονιά μου, έχω δει πάρα πολλές οικογένειες να παίζουν με τα παιδιά τους στο παρκάκι στον Άγιο Νικόλαο. Έχω δει πάρα πολλούς Σύριους να κάθονται σε κουβέρτα και να τρώνε, στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας. Είναι μια κατάληψη λοιπόν που αυτός ο κόσμος βρήκε ανθρώπινες συνθήκες, όσο ανθρώπινες είναι οι συνθήκες όταν μένεις σε ένα σχολείο, αλλά σίγουρα πολύ καλύτερες από τα camps. Επιτρέψτε μου, επειδή έχω γυρίσει σχεδόν όλα τα κέντρα, εκεί που μας επιτρέπεται, το να θεωρούν κανονικότητα τα κοντέινερ το ένα δίπλα στο άλλο, στα «καλά camp», αυτά που έχουν και air condition μέσα, που ζει τόσος κόσμος, στοιβαγμένοι χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα πάρουν άσυλο και δεν κάνουν τίποτα στη ζωή τους, γυρνάνε γύρω γύρω από τον εαυτό τους, είναι απανθρωπιά, δεν είναι κανονικότητα. Αυτές λοιπόν οι καταλήψεις είχανε ανθρώπινα στοιχεία και στις καταλήψεις αυτές επίσης στα Εξάρχεια και γύρω, ήταν τα πρώτα παιδιά που πήγαν σε ημερήσιο σχολείο. Όταν η κυβέρνηση η προηγούμενη τα προσφυγάκια τα έστελνε σε απογευματινά σχολεία, μη μολύνουνε τα ελληνάκια το πρωί.»

Περιγράφοντας τις εικόνες που έζησε το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, τονίζει:

«Με αυτό που ζήσαμε σήμερα, βάλαμε σχεδόν όλοι οι φωτορεπόρτερς τα κλάματα. Όταν βλέπεις μικρά παιδάκια στα λεωφορεία να κλαίνε γιατί ξεσπιτώνονται, σκέφτεσαι ότι
«εγώ το δικό μου το παιδί το ξύπναγα του δινα γάλα και το πήγαινα σχολείο. Και δεν έβλεπε κανέναν ένστολο, ράμπο, να του λέει σήκω πάμε βόλτα. Και να τα πάνε πού; Στην Κόρινθο, στην καλύτερη περίπτωση, που θα μείνουν σε σκηνές, τώρα μέσα στο χειμώνα.

Ήταν οι αλληλέγγυοι απ έξω από τα πούλμαν και τους χαιρετούσαν και προσπαθούσαν να χαμογελάνε, γιατί το συζητήσαμε πριν και είπαμε ότι παιδιά δεν γίνεται να κλαίνε μέσα στα πούλμαν και να κλαίμε κι εμείς απ’εξω, οπότε προσπαθούσαν με βία να χαμογελάνε και να δίνουν κουράγιο. Κι αυτό το θεωρούμε κανονικότητα, που ένα κτίριο που ήταν σαν σχολείο συνέχεια, όπως ήτανε παλιά τώρα το τσιμεντώσανε, το χτίσανε…»

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν η γειτονιά έκανε παράπονα για την κατάληψη, αναφέρει ότι ποτέ δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο:

Δεν ήταν ομοιόμορφη η στάση της γειτονιάς, όπως δεν είναι ομοιόμορφη πουθενά. Η στάση της γειτονιάς όμως ήταν ότι δεν προκαλούσαν ποτέ. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένα παράπονα, άσχετα τι λέει τώρα κάποιος γείτονας δίπλα. Ήταν για εμάς μια φυσιολογική εικόνα, την είχαμε συνηθίσει. Παιδάκια να βγαίνουν από την πόρτα του σχολείου κλπ. Στους περισσότερους πιστεύω μας άρεσε κιόλας.

Όταν τον ρωτάμε για τα κίνητρα της κυβέρνησης να ασχοληθεί τόσο με τις καταλήψεις που στεγάζουν πρόσφυγες, βάζει ως βασικό λόγο την προπαγάνδα:

«Γιατί πρέπει να το πουλήσει στο ακροατήριό του. Έχει κάνει πεντακόσιες κωλοτούμπες σε άλλα ζητήματα, στην οικονομία, το Μακεδονικό κλπ και κάτι πρέπει να πουλήσει»

Μέχρι πότε όμως αυτός ο αποπροσανατολισμός;

«Μέχρι να τις εκκενώσει όλες. Είναι κι άλλες καταλήψεις που έχουν σειρά. Μέχρι να τις κλείσει όλες. Η  πρακτική είναι αυτό που περιέγραψε ο πρώην συνδικαλιστής, νυν συνδικαλιστής δεν έχω καταλάβει τι είναι, ο Μπαλάσκας, που μίλαγε για σκόνη και σκουπίδια. Ήταν τα πούλμαν στη σειρά σήμερα και ακριβώς από πίσω ήταν δυο φορτηγά του δήμου. Κλαίγανε οι πρόσφυγες κάνανε το σήμα της νίκης έλεγαν εις το επανιδείν κλπ κι από πίσω ήταν δυο φορτηγά του δήμου, για να καθαρίσουν τι; Τα στρώματα που μένανε, τα κρεβάτια, τις κουβέρτες;»

 

Η σύλληψη φωτορεπόρτερ είναι μια «πολύ επικίνδυνη στροφή»

 

Κατά την επιχείρηση, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του φωτορεπόρτερ, του Αλέξανδρου Σταματίου, που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Μάλιστα, για την σύλληψη του φωτορεπόρτερ και την επιχείρηση της αστυνομίας, η ΚΕΕΡΦΑ εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας καταγγέλλει φίμωση των φωτορεπόρτερ και ρατσιστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος φωτορεπόρτερ είχε προ μηνών δεχθεί φασιστική επίθεση στην περιοχή των Εξαρχείων.

Αποτέλεσμα εικόνας για αλεξανδρος σταματιου

Πηγή φώτο: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά με την σύλληψη, ο Μάριος Λώλος δήλωσε:

«Ξέρω ότι θα πέρναγε εισαγγελέα, δεν έχω άλλη εικόνα προς το παρόν. Ο Αλέξανδρος είχε την πληροφορία ότι τα ξημερώματα θα γινόταν η εκκένωση, οπότε μπήκε από το βράδυ στην κατάληψη, όποτε όταν οι αστυνομικοί κάνανε το ντου, τον βρήκανε μέσα και τον μαζέψανε. Εγώ φανταζόμουν όταν το έμαθα, ότι θα ήταν απλά μια προσαγωγή, θα πήγαινε στη ΓΑΔΑ, θα έλεγε το όνομά του, θα έλεγε ότι είναι επαγγελματίας φωτορεπόρτερ και μέχρι εκεί. Μάλιστα εμάθα ότι επικοινώνησαν από τη ΓΑΔΑ με την Εφημερίδα των Συντακτών και είπε η Εφ.Συν ότι συνεργάζεται με εμάς και θα μπορούσε να φωτογραφίζει γι αυτούς. Με έχουν πάει κι εμένα στην κρατική ασφάλεια, οπότε έλεγα ότι θα φύγει, αλλά έμαθα εμβρόντητος ότι συνελήφθη και θα περάσει εισαγγελέα για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Σε ένα κτίριο που δεν είναι δικό τους. Σε επόμενη φάση, γιατί το θέμα είναι το ότι φωτογράφιζε και αυτά που φωτογράφιζε μάλλον δεν άρεσαν, θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα στον δρόμο.

Υπήρχαν δύο αστυνομικοί, ο ένας φωτογράφος ο άλλος βιντεατζής και ο ΣΚΑΙ απέξω. Οπότε είχανε φέρει δύο αστυνομικούς για να φωτογραφίζουν αυτά που ανεβαίνουν στα δελτία Τύπου της αστυνομίας και στο σάιτ της. Εμάς μας κυνηγάγανε, φύγε από δω, μην κάθεσαι εκεί, μέχρι και σε μπαλκόνι παλιού συναδέρφου πήγαμε για να μπορέσουμε. Ακροβατούμε πάρα πολύ στο πως συλλαμβάνεται φωτορεπόρτερ. Το λέω με αγωνία αυτό. Και στην  πορεία για τον Φύσσα, υπήρχαν μια μικροεπεισόδια και μια προσαγωγή και μας ζητούσαν ταυτότητες από μένα κι έναν φωτογράφο του ΑΠΕ. Αρχίσαμε τα πανηγύρια δηλαδή. Όπως με τον Σαμαρά, που μας έλεγαν ξέρω ποιος είσαι αλλά δείξε μου ταυτότητα, σε μένα και στην Τατιάνα την Μπόλαρη, που μας είχαν χτυπήσει κιόλας.»

Τέλος, αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει πραγματικά κάτι για τα Εξάρχεια, λύσεις υπάρχουν και είναι απλές:

«Αυτή η κατάληψη δεν είναι καν στα Εξάρχεια, είναι πολλά τετράγωνα από την Πλατεία. Αν θέλουν να κάνουν κάτι σοβαρό σε σχέση με την πλατεία, πεδίο δόξης λαμπρόν να πάνε να μαζέψουν τους πρεζέμπορους κι ας αφήσουν τις καταλήψεις. Δεν είναι φυσικά ότι δεν έχουν προβλήματα οι καταλήψεις, αλλά είναι πολύ πιο ανθρώπινες, πολύ πιο αλλελέγγυες και μάλιστα βάζουν και τον πρόσφυγα σε μια διαδικασία συλλογικότητας πολιτικοποίησης  και ένταξης. Τον βάζουν σε μια διαδικασία δηλαδή να σκεφτεί, τον βάζουν σε μια διαδικασία και του λένε ότι δεν γίνεται να χτυπάς τη γυναίκα σου, ότι η γυναίκα, παρότι φοράει μαντήλα είναι ίση με τον άνδρα. Συμμετέχουμε όλοι μαζί στις συνελεύσεις, δρούνε όλοι μαζί, κανονίζουν τις δουλειές όλοι μαζί.

Τώρα, σε σκηνές τους πάνε. Να το καταλάβουμε αυτό. Φύγανε από ένα κτίριο, είχαν τον χώρο τους, την κουζίνα τους, τα δωμάτιά τους, το προαύλιο και θα πάνε σε σκηνές. Εγώ δεν λέω ότι το καλύτερο είναι για κάποιον αν ζει σε ένα σχολείο, αλλά αν το κράτος θέλει να κάνει κάτι σοβαρό, να τους πάρει και να τους πάει σε διαμερίσματα. Τότε θα το δεχόμουν. Το να τους μαζεύει και να τους πηγαίνει σε σκηνές;»