Ο Ενρίκε Τάριο, πρώην πρόεδρος των «Proud Boys» (Περήφανα Αγόρια), και τέσσερα άλλα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας παραπέμφθηκαν τη Δευτέρα σε δίκη για συνωμοσία με σκοπό την εξέγερση για το ρόλο τους στην έφοδο στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, μερικές από τις πιο σοβαρές ποινικές κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίθεση.

Οι κατηγορίες για εξέγερση διατυπώθηκαν σε τροποποιημένο κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Οι άνδρες είχαν ήδη κατηγορηθεί σε προηγούμενο κατηγορητήριο που κατατέθηκε τον Μάρτιο για συνωμοσία με σκοπό την παρεμπόδιση της πιστοποίησης των προεδρικών εκλογών του 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Το νέο κατηγορητήριο σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που μια ακροδεξιά ομάδα κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την εξέγερση σε σχέση με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου. Τον Ιανουάριο, ο Στιούαρτ Ρόουντς, ο ηγέτης και ιδρυτής της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής «Oath Keepers», συνελήφθη και κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 10 για το ίδιο αδίκημα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποια στοιχεία οδήγησαν στις νέες κατηγορίες, αλλά το κατηγορητήριο υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Proud Boys στην προσπάθεια να προλάβουν την ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να «αντιταχθούν στη νόμιμη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας με τη βία», εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο.

Η ομάδα και οι ενέργειές της γύρω από το Καπιτώλιο θα έχουν κεντρικό ρόλο στην αφήγηση που θα συνθέσει η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση και τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της επιτροπής.