Ο Λίβανος υποδέχτηκε την Πέμπτη τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράν, με στόχο την άμβλυνση των ενεργειακών ελλείψεων στη χώρα, σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό κανάλι al-Manar.

Ένα πλοίο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο αγκυροβόλησε στη Συρία την Κυριακή, και το πετρέλαιο εκφορτώθηκε με φορτηγά και στάλθηκε δια ξηράς στην κοιλάδα Μπεκάα.

Ο Λίβανος έχει υποφέρει από έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ, γεγονός που στερεί από τη χώρα την εισαγωγή των αναγκών της σε πετρέλαιο. Οι ελλείψεις εντείνονται ως αποτέλεσμα του «Νόμου του Καίσαρα», ο οποίος επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην Συρία επηρεάζοντας το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών της Μ. Ανατολής. Έχει πλήξει ακόμα τον ενεργειακό τομέα του Λιβάνου, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την Συρία.

Η μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου στον Λίβανο, ήταν πάγια πρόταση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ενώ αποτελεί ευθεία αμφισβήτη των αμερικανικών απαγορεύσεων για εμπόριο με το Ιραν μέσω Συρίας.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη, οι ΗΠΑ έσπευσαν να άρουν μονομερώς την απαγόρευση εισαγωγών καυσίμων μέσω της Συρίας, υπό τον όρο αυτά να ταξίδευαν μέσω της Ιορδανίας από την Αίγυπτο. Η παραπάνω κίνηση η οποία θεωρήθηκε ως υποχώρηση από το «Νόμο του Καίσαρα» και τις κυρώσεις κατά της Συρίας, δεν οδήγησε σε υποχώρηση της λιβανέζικης πλευράς σε ότι αφορά τα καύσιμα από το Ιράν.

Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ είχαν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν να εμποδίσουν το πλοίο με τα ιρανικά καύσιμα. Η τελική πράξη της τροφοδοσίας του Λιβάνου με ιρανικό πετρέλαιο μέσω Συρίας, αποτελεί κλειδί για την επανασύνδεση του άξονα Ιράν-Συρία-Λίβανος. Το παραπανω ενδέχεται να οδηγήσει σε επανασύδεση των συμμετεχόντων σε διάφορα ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη Βηρυτό για την άντληση πετρελαίου από τις ακτές της Συρίας και του Λιβάνου και διευθέτηση των υποθέσεων διαμετακόμισης από τη Θάλασσα της Συρίας στον Περσικό Κόλπο μέσω της Ιορδανίας, αγνοώντας στην πράξη τον επιβαλλόμενο από τις ΗΠΑ «νόμο Καίσαρα» που απαγόρευε τις περιφερειακές οικονομικές και πολιτικές συναλλαγές με τη Δαμασκό.