Την έναρξη της «μάχης του Ντονμπάς» ανακοίνωσε χθες το βράδυ και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνοντας «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση».

Από τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώνονται βομβαρδισμοί σε περιοχές όπως το Μικολάιφ, το Κραματόρσκ και το Χάρκοβο, ενώ ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων επιχειρεί στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν και την πόλη Κρεμίνα, την ώρα που οι τοπικές ουκρανικές αρχές καλούν τους κατοίκους του Ντονμπάς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων σε ανατολικά και νότια επιβεβαιώνει και το Πεντάγωνο με τον εκπρόσωπο Τζακ Κίρμπι να δηλώνει «βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (…) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς».

Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «πυροβολικό», σε «αεροσκάφη και ελικόπτερα» και μέσα «διοίκησης και ελέγχου». «Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέρμπι σημείωσε πως δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, πάντως συμπλήρωσε ότι «ανεξαρτήτως αυτού», η Ουάσινγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».

«Τις τελευταίες ημέρες (…) οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».

Αναφέρθηκε επίσης στις «χρόνιες δυσκολίες» που βλέπει η Ουάσινγκτον στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων. «Μένει να φανεί εάν ‘επέλυσαν’ αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο (σ.σ. τα επιχειρησιακά τους σχέδια) στο Ντονμπάς».