Νέα σημαντικά στοιχεία προκύπτουν μέσα την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Μένιου Φουρθιώτη με τους συγκατηγορούμενούς του (Σιώκη και Πετρόχειλο), δίνοντας τη δυνατότητα στις αρχές να προχωρήσουν σε περισσότερο βάθος τις έρευνες. Πολυσέλιδο είναι το διαβιβαστικό που έχει συνταχθεί από την αστυνομία για τον τηλεπαρουσιαστή και τους τρεις συγκατηγορουμένους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό αναφέρεται ότι:

  • Από την εργαστηριακή εξέταση ενός σάκου ο οποίος βρέθηκε στη Νέα Ερυθραία μετά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς προέκυψε γενετικός τύπος ο οποίος ταυτίζεται με εκείνον ενός εκ των κατηγορουμένων, ενώ  εντοπίστηκε και γενετικό στοιχείο και άλλων ατόμων. Πέντε ώρες περίπου πριν το περιστατικό της Ν. Ερυθραίας στις 15 Απριλίου 2021 και 19:39 μ.μ. ο Φουρθιώτης κάλεσε τον Σιώκη και συνομίλησαν για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Φουρθιώτης επικοινώνησε με τον Πετρόχειλο (ονόματα των δυο κατηγορουμένων). Περί την 01:55  τις 16η Απριλίου περίπου μια ώρα μετά το επίμαχο περιστατικό των πυροβολισμών ο Φουρθιώτης απέστειλε γραπτό μηνύματα στον Πετρόχειλο και επικοινώνησε και άλλες φορές μαζί του. Στο μήνυμα του 01:55 αναφέρεται: «εάν υπάρχει πρόβλημα πες μου να ξέρω να βοηθήσω».
  • Ο Φουρθιώτης «από τη μία είχε κρυφές επικοινωνίες είχε κρυφές επικοινωνίες με τους δράστες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του «κατά παραγγελία χτυπήματα»  (πυροβολισμοί οικίας, έκρηξη) και από την άλλη παρουσίαζε επίσημα ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φυλακή και συνοδεία. Για να πετύχει το σκοπό του πίεζε συνεχώς με εξώδικα, μηνύσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. φυσικά θεσμικά πρόσωπα, υπηρεσίες και αρχές και απαιτούσε άμεσα εντός και συγκεκριμένων ωρών να ικανοποιηθούν οι παράνομες απαιτήσεις του».
  • Από την εργαστηριακή συγκριτική εξέταση των πειστηρίων δηλαδή τους κάλυκες που βρέθηκαν στο περιστατικό της Ν. Ερυθραίας και στους πυροβολισμούς στην οικία Φουρθιώτη προέκυψε ότι έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο Καλάσνικοφ, ενώ τα γενετικά στοιχεία ενός εκ των κατηγορουμένων που βρέθηκαν στο σάκο οδήγησε τους αστυνομικούς συλλήψεις. Στις 21.4.2021 στις 23:16 άγνωστος άνδρας κάλεσε με απόκρυψη στην τηλεφωνική σύνδεση του αξιωματικού υπηρεσίας και χωρίς να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητας του ανέφερε: «Το χτύπημα στο σπίτι του Φουρθιώτη το έκανε ο Πετρόχειλος με τον κολλητό του. Τους ξέρετε από παλιά. Ο Φουρθιώτης τον πλήρωσε για να το κάνει. Ψάξτε τα τηλέφωνα που θα σου πω και θα τους βρείτε….». (δίνει τρία κινητά τηλέφωνο ο άγνωστος ….).
  • Στο ποινικό ιστορικό του Φουρθιώτη  αναφέρονται περισσότερες από 30 υποθέσεις από το 2005 οι οποίες είτε έχουν σχηματιστεί έπειτα ενέργειες του παρουσιαστή (μηνύσεις σε βάρος προσώπων κ.λπ)  είτε έχουν κατατεθεί σε βάρος του, είτε έχουν  κινηθεί οι διαδικασίες σε βάρος του από τις αρχές. Και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι γνώριμοι των αρχών , καθώς μεταξύ άλλων σε βάρος τους έχουν  εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις. Για έναν δε από αυτούς υπάρχει και καταδίκη του για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία.

Αθώος δηλώνει ο παρουσιαστής

Ο Μένιος Φουρθιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται. Παράλληλα, και οι συγκατηγορούμενοι του δηλώνουν αθώοι με τον συνήγορο υπεράσπισής τους, Κωνσταντίνο Γώγο, να χαρακτηρίζει «αστείο» το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενοι «δυο βιοπαλαιστές». «Τα  στίγματα των κινητών τους θα δείξουν πως οι εντολείς μου δεν είχαν καμία εμπλοκή με την υπόθεση» τόνισε ο Κωνσταντίνος Γώγος και πρόσθεσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ήταν εργαζόμενοι στην επιχείρηση και δεν έχουν παραπάνω σχέση».

Μάλιστα, ο ένας από τους κατηγορούμενους, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ο Μένιος Φουρθιώτης του είχε ζητήσει να βρει άλλα δύο άτομα για την συνοδεία του, τα οποία θα πλήρωνε περισσότερα χρήματα για να προβούν σε κάποιες άλλες πράξεις που δεν ήξερε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήθελε να κάνει κάποιες από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν ο ίδιος. Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να ισχυρίστηκε ότι «για όλα έφταιγε ο Φουρθιώτης, ο οποίος δεν είχε καλή συνεννόηση με τα άτομα, στα οποία είχε αναθέσει αυτές τις πράξεις».

Ο έτερος κατηγορούμενος Γ.Π. ανέφερε ότι με τον Φουρθιώτη ότι δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις, αλλά δούλευε στο κανάλι Epsilon ως φύλακας και ότι κάποιες φορές τον συνόδευε στις μετακινήσεις του από και προς το κανάλι που εργαζόταν. Τις τελευταίες ημέρες πήγαινε στη συνοδεία του Φουρθιώτη από κοινού με τον Γ.Σ. σχεδόν καθημερινά, καθώς ο πρώτος φοβόταν πρώην αστυνομικό της φύλαξής του ο οποίος είχε αποπειραθεί να τον σκοτώσει. Ο Φουρθιώτης είχε ζητήσει στον Γ.Π. να του βρει άλλα δύο άτομα για τη συνοδεία του, τα οποία θα πλήρωνε περισσότερα χρήματα για να προβούν σε κάποιες άλλες πράξεις που δεν ήξερε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήθελε να κάνει κάποιες από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν ο ίδιος. Επιπλέον ανέφερε ότι την επίμαχη ώρα της 16-04-2021 που έλαβαν χώρα οι πυροβολισμοί βρισκόταν από κοινού με τον Γ.Σ. πέριξ της οικίας του Φουρθιώτη, για διαφορετικό όμως λόγο.

Υπενθυμίζεται πως ο Μένιος Φουρθιώτης είναι αντιμέτωπος με σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων. Συγκεκριμένα, η εισαγγελία άσκησε σε βάρος του παρουσιαστή ποινική δίωξη για σύσταση συμμορίας σε βαθμό πλημμελήματος, ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος. Επιπλέον, ο Μένιος Φουρθιώτης κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία, ηθική αυτουργία στην Προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας, σε βαθμό πλημμελήματος καθώς και για ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδή καταγγελία και πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι τρεις συγκατηγορούμενοι του κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για: σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη σε βαθμό κακουργήματος, για το πλημμέλημα της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας αλλά και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, παράνομη οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Οι τρεις κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο θα περάσουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Όλοι τους έλαβαν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της δικογραφίας που εκκρεμεί σε βάρος τους και να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Καθυστέρησαν να εξετάσουν τους κάλυκες και το DNA;

Η εξέταση των καλύκων είναι μια απλή για την τεχνολογία που διαθέτει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) , διαδικασία που συνίσταται στο να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο ο επικρουστήρας έχει χτυπήσει πάνω στο καψύλλιο της σφαίρας. Η εξέταση αυτή είναι υπόθεση ρουτίνας για τα εγκληματολογικά εργαστήρια, χρειάζεται μόλις μερικά λεπτά και γίνεται από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Η ΔΕΕ εξέτασε τους κάλυκες από τους πυροβολισμούς εναντίον της ομάδας ΔΙ.ΑΣ (ξημερώματα 16ης Απριλίου) με τους κάλυκες από τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του Φουρθιώτη (βράδυ της 16ης Απριλίου) βγάζοντας το συμπέρασμα πως πρόκειται για το ίδιο όπλο. Τουλάχιστον από τις 17 Απριλίου 2021 η αστυνομία γνωρίζει ότι τα δύο περιστατικά με τη χρήση καλάσνικοφ αφορούσαν στο ίδιο όπλο. Όπως προκύπτει όμως από τα έγγραφα της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, η ενημέρωση από τη ΔΕΕ ότι πρόκειται για το ίδιο όπλο έγινε με δέκα μέρες καθυστέρηση, δηλαδή στις 27 Απριλίου 2021 και αφού είχαν γίνει οι δημόσιες καταγγελίες του Βαξεβάνη και είχε καταθέσει στην Ασφάλεια.

Το ερώτημα είναι τι οδήγησε στην καθυστέρηση η οποία ήταν καθοριστική για τις έρευνες. Πηγές της αστυνομίας σχολιάζοντας την καθυστέρηση αυτή δήλωσαν πως ουσιαστικά τα αποτελέσματα από τις έρευνες, υπήρχαν έγκαιρα αλλά εστάλησαν επισήμως την τελευταία στιγμή για να μην υπάρξουν διαρροές.