Όπως σημειώνει το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στο Ισραήλ, αυξάνοντας τη διπλωματική πίεση των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί εκεχειρία στη Γάζα και συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν «πιθανώς η καλύτερη, ίσως η τελευταία, ευκαιρία» για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, παρά το γεγονός πως την ίδια στιγμή το Ισραήλ πραγματοποιεί χερσαία επίθεση στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ της Γάζας.

Οι μαραθώνιες συνομιλίες, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόκειται να επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο, μετά από μια διήμερη συνάντηση στη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, η οποία επικεντρώθηκε στη γεφύρωση των προτάσεων που υπέβαλε η Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, όπως προσθέτει το τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με ισραηλινές, παλαιστινιακές και άλλες πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες και τις δημόσιες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Χαμάς.

Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός

Η Χαμάς δηλώνει ότι θέλει μια συμφωνία που θα εγγυάται τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί για «ολική νίκη» και θέλει το δικαίωμα να συνεχίσει τις μάχες στον παλαιστινιακό θύλακα έως ότου η Χαμάς δεν αποτελεί πλέον καμία απειλή για τους Ισραηλινούς.

Η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα

Η Χαμάς επιδιώκει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Διαδρόμου της Φιλαδέλφια, μιας στενής έκτασης μήκους 14,5 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων του παράκτιου θύλακα με την Αίγυπτο

Το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφια, τον οποίο κατέλαβε στα τέλη Μαΐου, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι κατέστρεψε δεκάδες τούνελ κάτω από αυτό, ότι χρησίμευαν για τη λαθραία μεταφορά όπλων στις μαχητικές ομάδες της Γάζας.

Το Reuters σημειώνει επίσης ότι φαίνεται ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι διχασμένη γι αυτο το θέμα. Ο Νετανιάχου λέει ότι μόνο η παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα θα αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων, ενώ αξιωματούχοι της άμυνας λένε ότι τα σύνορα μπορούν να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως και οι στρατιώτες μπορούν να εισέλθουν για επιδρομές εάν χρειαστεί.

Η επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων

Το Ισραήλ θέλει να ελέγχονται οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι καθώς επιστρέφουν στο πιο πυκνοκατοικημένο βόρειο τμήμα του θύλακα όταν ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός, για να βεβαιωθεί ότι είναι άοπλοι. Η Χαμάς απαιτεί ελεύθερη μετακίνηση για τους Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν νότια και θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η απελευθέρωση των ομήρων και το δικαίωμα ισραηλινού βέτου για παλαιστίνιους κρατούμενους

Το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις περιλαμβάνει την απελευθέρωση 33 ομήρων υπό ανθρωπιστική κατηγορία, ζωντανών ή νεκρών, σε πρώτο στάδιο. Ο Νετανιάχου έχει πει ότι θέλει να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των ζωντανών αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν σε αυτό το πρώτο στάδιο. Παραμένουν συνολικά 115 όμηροι -άνδρες, γυναίκες -άμαχοι ή στρατιώτες- καθώς και δύο παιδιά, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων έχουν δηλωθεί νεκρό ή αγνοούμενο από τις ισραηλινές αρχές.

Την Τρίτη, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαιώνουν ότι ανέσυραν τα πτώματα έξι Ισραηλινών ομήρων κατά τη διάρκεια ολονύκτιας επιχείρησης στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ θέλει επίσης να κατέχει το δικαίωμα βέτο γύρω από την επιλογή ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα.

Όπως καταλήγει το τηλεγράφημα του Reuters, η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες για το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει την κριτική που του ασκήθηκε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την εισαγωγή νέων απαιτήσεων στο αρχικό σχέδιο για τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου και τον έλεγχο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται ότι προκειται για επιβολή νέων όρων και λέει ότι τα αιτήματά του είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα ασφάλειας που συνάδουν με την αρχική πρόταση και κυρίως καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί. Η Χαμάς είπε ότι οι νέες προτάσεις της Ουάσιγκτον είναι πολύ κοντά στις θέσεις του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου λέει ότι το πείσμα της Χαμάς είναι το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία.