«Ταφόπλακα σε κάθε έννοια της δημόσιας υγείας» – Από τη μπροστά πόρτα βάζει το σχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα τους ιδιώτες στο ΕΣΥ
της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Το σχέδιο νόμου βάζει ιδιώτες σε όλες τις φάσεις της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα προβλέπει την διάλυση περιφερειακών νοσοκομείων και την μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας. Μια από τις αλλαγές που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστές αφορά στο πώς οι πολίτες θα εισάγονται στα νοσοκομεία, αρμοδιότητα που θα ανατεθεί σε ιδιώτες γιατρούς που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Ή θα τον ανατρέψουμε ή θα μας φάνε» λέει στο ΤΡΡ ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν. «Η κυβέρνηση σου λέει “δε δίνω λεφτά σε μισθούς, πάρτε τα απ’ τον κόσμο. Στρώνουν σιγά σιγά την ιδιωτικοποίηση όλων. Σου λέει “δούλεψε πρωί, απόγευμα με νόμιμο φακελάκι, το πρωί δημόσιο δηλαδή και το απόγευμα ιδιωτικό νοσοκομείο και πάλι το ίδιο» τονίζει.
Ο Νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της «Νίκαιας» και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), σε δήλωσή του στο ΤΡΡ ανέφερε: «Η ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης για εισβολή συγκεκριμένων ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία με μερική απασχόληση γιατρών του ΕΣΥ, η καθιέρωση απογευματινών χειρουργείων με αμοιβή απ’ τον ασθενή είναι ταφόπλακα σε κάθε έννοια της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό ως ενωτικό κίνημα για ανατροπή επιμέναμε για απεργιακό παν-υγειονομικό αγώνα σε συνδυασμό με τις επικείμενες απολύσεις που έχει εξαγγείλει ο υπουργός, Θάνος Πλεύρης, αλλά δυστυχώς δε συμφωνούν παρατάξεις συνδικαλιστικές κομματικές».
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προβλέπει, μεταξύ άλλων:
-Ενοποίηση των δημόσιων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δημιουργεί το νέο πλαίσιο για συνεργασία με τις ιδιωτικές δομές ΠΦΥ.
-Την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με καθεστώς μερικής απασχόλησης προκειμένου να μην γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
-Λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με όρους ιδιωτικούς, δηλαδή με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος του χειρουργείου.
-Υποχρεωτική εφαρμογή του προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες. Οι γιατροί αυτοί θα κρίνουν εάν θα πρέπει να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο διαφορετικά ο ασθενής δεν θα έχει καμιά πρόσβαση σε δημόσια δομή. Αντίθετα θα μπορεί, εννοείται, να έχει πρόσβαση σε ιδιωτική δομή ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού του γιατρού. Θα πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο και θα αμείβονται και στους οποίους θα πρέπει να εγγραφούν οι πολίτες.