Στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει η διαδικασία τμηματικής πώλησης ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ταυτόχρονα ο ίδιος έκανε αναφορά στις υποθέσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, του ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της πρώην Rosco επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ, αφού τους πρώτους μήνες του 2016 ή και νωρίτερα θα γίνουν μεγάλα βήματα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, πέραν των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού, στο προσκήνιο εμφανίζονται πλέον κι άλλοι «μνηστήρες», οι οποίοι επιχειρούν να αναπτύξουν συνέργειες με όσους έχουν ήδη καταθέσει φακέλους, προκειμένου να μπουν έστω εκ των υστέρων στο «παιχνίδι».
 
Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Στέργιος Πιτσιόρλας, σημείωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΘ αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ πρόσθεσε ότι τη διαδικασία της πώλησης εκτιμάται ότι θα υποβοηθήσει και η προγραμματισμένη έναρξη διαδικασίας για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ. 
 
«'Εχει γίνει μια καταρχήν συμφωνία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, στην οποία ανήκει το στρατόπεδο, για να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού. Ως περιοχή, το στρατόπεδο έχει τις απαραίτητες χρήσεις, οπότε δεν χρειάζονται αδειοδοτήσεις κτλ. Ανακοινώσεις θα θέλαμε να γίνουν το αργότερο τον Ιανουάριο, γιατί θα βοηθήσουν και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού» σημείωσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ προβλέπεται να πωληθεί σε δύο φάσεις:
  • Το 51% αρχικά
  • Το υπόλοιπο 16% των μετοχών σε βάθος πενταετίας
 
 

Αστέρας Βουλιαγμένης

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τονΑ στέρα Βουλιαγμένης, με σκοπό να υποβληθεί το νέο σχέδιο για την αξιοποίησή του. «Στον Αστέρα είχαμε μια παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου απέρριψε, ορθώς κατά την άποψή μου, το σχέδιο, διότι προέβλεπε μια παρέμβαση πάρα πολύ μεγάλη […] που άλλαζε εντελώς τον χαρακτήρα της περιοχής. Εμείς διαπραγματευτήκαμε με τους επενδυτές κι αποδέχτηκαν με το ίδιο τίμημα μια λύση πολύ κοντά σε αυτό που θέτει το ΣτΕ. […] Το νέο σχέδιο, επειδή είναι κοντά στην απόφαση του ΣτΕ, δεν θα έχει προβλήματα, πατάει πάνω σε αυτή» τόνισε ο κ.Πιτσιόρλας.
 

Για το Ελληνικό

Ως προς το Ελληνικό ο κ. Πιτσιόρλας έκανε σαφές ότι είναι μια τεράστια επένδυση ύψους 6 δισ., ενώ εκτίμησε ότι εντός των πρώτων μηνών του 2016 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής διαπραγμάτευσης και συνεννόησης με τους επενδυτές για βελτιώσεις πάνω στο σχέδιο, ώστε να μπει η επένδυση σε φάση αδειοδότησης και να ξεκινήσει η υλοποίησή της.

 

ΔΕΣΦΑ

Σχετικά με την εταιρεία ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβε ότι αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο μεγάλων σχημάτων, ενός ιταλικού με μια μεγάλη εταιρεία, τη Snam και ενός βελγικού-ισπανικού (στο οποίο συμμετέχει η Flaxis), που θα ήθελαν να συνεργαστούν με την Socar.
 
«Και τα δύο σχήματα διενεργούν έλεγχο στα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ και πιστεύω ότι κι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο για να υποβάλλουν προσφορές και να γίνει τελικά η ολοκλήρωση του σχήματος που θα πάρει την εταιρεία. Αν αυτό ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι συνδέεται και με την ιστορία του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), θα είναι ένα τεράστιο βήμα για τα θέματα φυσικού αερίου» υπογράμμισε.
 

Για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και EEΣΣΤΥ (Rosco)

O Φεβρουάριος αναμένεται να είναι ο μήνας «κλειδί» και για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε.), σημειώνει ο κ. Πιτσιόλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο Νέο Ταμείο, στο οποίο θα υπαχθεί το ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το ΤΧΣ, τις ΔΕΚΟ και τα ακίνητα του δημοσίου. Όπως είπε, το νέο ταμείο θα συγκροτηθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί εντός των πρώτων μηνών του 2016.