Με την περιγραφή των μεγάλων αυξητικών τάσεων της διασποράς του ιού σε αρκετά σημεία της χώρας και την ασφυκτική αύξηση της πίεσης των νέων εισαγωγών και των διασωληνωμένων στα δημόσια νοσοκομεία ξεκίνησε η ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου να ανακοινώνει πως σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται σήμερα 4.600 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2.500 στην Αττική. Όπως τόνισε η ίδια, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες για την αποσυμπίεση της κατάστασης, «ακόμα και εάν υπήρχε μαγικό ραβδί» που θα σταματούσε την πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500 στην Αττική. Προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη στην Αττική και τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όπως είπε η Αττική διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι πυκνοκατοικημένη. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα τραγελαφικό σημείο της τοποθέτησής της, η Β. Παπαευαγγέλλου απηύθυνε έκκληση στους νέους επικαλούμενη το 1821, καλώντας τους «για μια εβδομάδα να μην επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει». Αναφέρθηκε ακόμα σε πιθανό άνοιγμα δραστηριοτήτων σε περίπτωση σταθεροποίηση των κρουσμάτων και ένα παράλληλο σύστημα testing.

Με αντίστοιχα μελανά χρώματα περιέγραψε την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας με τις αυξημένες εισαγωγές και ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ομολογώντας πως κάθε άλλο παρά διαπιστώνονται σημάδια αποσυμπίεσης, ούτε και αναμένονται τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Αριθμολογία, γενικότητες και μαζικά τεστ από Σκέρτσο

Κομβικό ρόλο στην ενημέρωση είχε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος προχώρησε στην ανακοίνωση παροχής δωρεάν rapid test για τον πληθυσμό, ένα κάθε εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον αριθμό ΑΜΚΑ του. Κατά την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός προκάλεσε έκπληξη με την απόφασή του να κάνει απολογισμό της διαχείρισης της κυβέρνησης στην πανδημία από τον περσινό Μάρτιο μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας μία μαγική εικόνα, ελαφρύτερη από αυτήν που έχει συντελεστεί στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Ο ίδιος εμφάνισε πίνακες όπου η χώρας μας έχει καταφέρει επιδόσεις καλύτερες από άλλες χώρες στον τομέα των τεστ, των κρουσμάτων, των θανάτων και της οικονομίας, παραθέτοντας μάλιστα ακόμα ένα παρελκυστικό στοιχείο για την μικρή ανεργία, παρότι είναι γνωστό πως δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε εξαιρετική επισφάλεια, όντας σε αναστολή, ενώ πλήθος επιχειρήσεων αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανοίξουν εκ νέου.

Ακόμα, ο Α. Σκέρτσος αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των πολιτών, υποστηρίζοντας πως τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Μεταξύ άλλων, αφού διαμήνυσε πως «επιβάλλεται να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση στα μέτρα», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανακοίνωσε ακόμα την επέκταση ωραρίου μετακίνησης έως 9μ.μ. όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων και τη διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.

Παρά το έκτακτο της συγκυρίας, όπου το τρίτο κύμα της πανδημίας επελαύνει στη χώρα μας, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ, ο αριθμός των νεκρών προσεγγίζει αυτούς του δεύτερου κύματος και η εξάπλωση του ιού βρίσκεται στα υψηλότερα σημεία της, ο ίδιος δεν δίστασε να επιχειρήσει να απαντήσει στην κριτική για «παλινωδίες» της κυβέρνησης με τις συνεχείς αλλαγές των μέτρων, υποστηρίζοντας πως για τα αποτελέσματα των μέτρων ευθύνονται οι μεταλλάξεις του ιού, ο συνωστισμός του κόσμου και η κινητικότητα. Κατηγόρησε επί της ουσίας τον ιό και τον κόσμο, δίχως την όποια μεταμέλεια από πλευράς κυβέρνησης που μετά από Lockdown πέντε σχεδόν μηνών, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση του κινδύνου και με το σύστημα υγείας να πνέει τα λοίσθια.

Χαρδαλιάς: Κομμωτήρια και εκκλησίες…

Από την πλευρά του, συγκεκριμένα μέτρα με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, που αποφάσισε σήμερα η επιτροπή επιδημιολόγων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.
  • Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  • Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.