Ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά της Κίνας για τις εμπορικές της πρακτικές, όμως φάνηκε πιο ήπιος μόλις ανέλαβε την προεδρία, λεγοντας ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με το Πεκίνο για το πυρηνικό ζήτημα.

Όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο φάνηκαν να τα πηγαίνουν καλά. Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Σι «έναν καλό άνθρωπο» και κάλεσε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την οικονομική του επιρροή για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τελευταία όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει ξανά τον ρόλο της Κίνας στη Βόρεια Κορέα, κυρίως και μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ. Η αμερικανική κυβέρνηση πούλησε όπλα στην Ταϊβάν, επέβαλε κυρώσεις εναντίον δύο Κινέζων και μιας κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας και περιέλαβε την Κίνα στον κατάλογο με τις χώρες που δεν καταπολεμούν τη διακίνηση ανθρώπων. Επίσης κατηγόρησε μια κινεζική τράπεζα ότι ξεπλένει χρήματα για την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Λευκός Οίκος εξέταζε λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της συνόδου της G20 το ενδεχόμενο επιβολής εμπορικών κυρώσεων εις βάρος του Πεκίνου, περιλαμβανομένης της επιβολής δασμών στις εξαγωγές χάλυβα από την Κίνα.

Ωστόσο κανένα από αυτά τα θέματα δεν προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και Σι, όταν συναντήθηκαν το Σάββατο έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου μετά το τέλος της συνόδου στο Αμβούργο.

«Είναι τιμή μου να σας έχω φίλο», δήλωσε ο Τραμπ στον Σι, επισημαίνοντας ότι εκτιμά τις ενέργειες που έχει αναλάβει αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα. «Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα τελικά θα πετύχουμε. Ίσως να πάρει περισσότερο καιρό από όσο θα ήθελα. Ίσως να πάρει περισσότερο καιρό από όσο θα θέλατε. Όμως τελικά θα πετύχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Σι δήλωσε στον Τραμπ ότι οι πιο στενές σινοαμερικανικές σχέσεις προσφέρουν σταθερότητα και ευημερία εν μέσω παγκόσμιων συγκρούσεων και έχουν σημειώσει «νέες προόδους» σε κάποιους τομείς «παρά κάποια ευαίσθητα ζητήματα». Ο Σι υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα και επεσήμανε ότι το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές ασκήσεις υπό τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό του χρόνου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η θέση της χώρας του είναι υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και της διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή αυτή.

«Η Κίνα έχει αναφερθεί πολλές φορές στην βασική της αρχή: δηλαδή την ίδια ώρα που η διεθνής κοινότητα δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις στις ενέργειες της Βόρειας Κορέας που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες να προαχθεί ο διάλογος και να διαχειριστεί και να ελεγχθεί η κατάσταση», τόνισε ο Σι.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή και συνεργασία για το θέμα.