«Ο γαλλικός λαός θέλει περισσότερη τάξη – τάξη στους δρόμους, τάξη στα σύνορα», δήλωσε στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις ο Μπρούνο Ρετάιγ, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το France24, ο Ρετάιγ είναι ένας συντηρητικός γερουσιαστής, γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του, ο οποίος έχει, επίσης, ζητήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση. Ο Ρετάιγ είναι η ανώτερη προσωπικότητα των Ρεπουμπλικάνων (LR) που μπήκε στην κυβέρνηση του Μπαρνιέ, ενώ πρωτοστάτησε, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, στη στροφή του κόμματος στα δεξιά, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η μετανάστευση.

Ως επικεφαλής της συντηρητικής ομάδας γερουσιαστών, ο Ρετάιγ επέκρινε από τα δεξιά τις πρόσφατες προσπάθειες Μακρόν να σκληρύνει τους κανόνες μετανάστευσης, ζητώντας από τον Γάλλο πρόεδρο μια πολύ πιο σκληρή στάση, που θα περιλαμβάνει συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέπουν περικοπές των επιδομάτων πρόνοιας. Επιπλέον, ζήτησε σκληρότερη αστυνόμευση απέναντι στους αριστερούς και φιλοπεριβαλλοντικούς διαδηλωτές, ενώ αντιτάχθηκε στην απόφαση του Μακρόν να προσθέσει το δικαίωμα των γυναικών να επιδιώκουν την άμβλωση στο σύνταγμα.

Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν χαιρέτησε τις τοποθετήσεις του Ρετάιγ μέσω της βουλεύτριας, Λορ Λαβαλέτ, η οποία έκανε λόγο για μια «θετική» ομιλία σημειώνοντας ότι «περιμένουμε γρήγορα μέτρα και δράση κατά προτεραιότητα για τη μετανάστευση».

Ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Ευρώπης, εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2022 με το κόμμα του Μακρόν. Σύμφωνα με το France24, ο Χαντάντ έχει εξαιρετικές επαφές στην Ουάσιγκτον, ενώ υπήρξε ενεργός για διπλωματικά ζητήματα και ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας πείσει δεκάδες ευρωπαίους νομοθέτες να υπογράψουν μια έκκληση προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ξεκλειδώσει τη βοήθεια για την Ουκρανία στα τέλη του 2023.

Ο Σεμπάστιαν Λεκόρνου, ο οποίος παραμένει στη θέση του στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας, ξεκίνησε την καριέρα στους Ρεπουμπλικάνους, από τους οποίους είχε αποκλειστεί, αφού διορίστηκε υπουργός στην κυβέρνηση του Μακρόν το 2017.

Ο Αντουάν Αρμάν, υπουργός Οικονομικών, εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2022, με το κεντρώο κόμμα του Μακρόν και επανεξελέγη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου. Η Γαλλία αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και εξετάζει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

«Ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας έχει τοποθετηθεί σε διεθνείς και ξένες αγορές. Πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας», είπε ο Μπαρνιέ, καθώς το συνολικό χρέος της Γαλλίας ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ (κοντά στα 3,2 τρις) και το έλλειμμα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα αναμένεται να φτάσει στο 6,2%, παραβιάζοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 39 υπουργοί του Μπαρνιέ αντλούν κοινοβουλευτική υποστήριξη, κυρίως από τους κεντρώους του Μακρόν, καθώς και από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), συνασπισμός μεταξύ της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, που κέρδισε την πλεοψηφία των εδρών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, σχεδιάζει να καταθέσει μομφή την 1η Οκτωβρίου μετά την ομιλία γενικής πολιτικής του Μπαρνιέ στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ο οποίος έκανε λόγο για «την πιο δεξιά κυβέρνηση της Πέμπτης Δημοκρατίας». Ωστόσο, ο Φορ παραδέχτηκε ότι η μομφη «πιθανώς θα αποτύχει» ελλείψει της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής υποστήριξης.

Ο Μπαρνιέ, από την πλευρά του, απέρριψε τη Δευτέρα την κριτική από την αριστερά, επιμένοντας ότι η υπουργική του σύνθεση είναι «προοδευτική και φιλοευρωπαϊκή».

Υπενθυμίζεται ότι το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» έχει καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί ότι απέρριψε το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο έβγαλε πρώτο σε έδρες το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (συμμαχία αριστεράς-κεντροαριστεράς), επιλέγοντας σε συνεννόηση με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ, παρότι το κόμμα του τελευταίου (Ρεπουμπλικάνοι), ήρθαν τελευταίοι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.