Στη Βουλή διαβιβάστηκε, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, από τον 'Αρειο Πάγο δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σ. Μπακαΐμη για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή στην υπόθεση των Τεμπών.

Η ογκώδης δικογραφία διαβιβάστηκε με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να ανακοινωθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη. Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση των σχετικών εγγράφων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου, στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής.

Την Πέμπτη 24 Απριλίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την έρευνα για τα Τέμπη απέστειλε στην Εισαγγελία Λάρισας τα τελευταία στοιχεία που συνέλεξε για την υπόθεση, καθώς βρέθηκε μπροστά σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην Υπουργών Μεταφορών της περιόδου 2016 έως 2023, μέχρι και τη στιγμή του πολύνεκρου δυστυχήματος, δηλαδή του Χρήστου Σπίρτζη και του Κώστα Καραμανλή.

Μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 25/04 ολόκληρη η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ψηφιακή μορφή στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία την έστειλε αμέσως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο ανακριτής της υπόθεσης, κ. Μπακαΐμης δεν κάνει καμία αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και ούτε προχωρά σε χαρακτηρισμό των πράξεων. Ωστόσο, ανώτατες δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι φωτογραφίζεται τουλάχιστον ένα αδίκημα, αυτό της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό συνάγεται από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά και τα έγγραφα που οι ίδιοι προσκόμισαν στον ανακριτή, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική ηγεσία του γνώριζε τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιβατών.

Η διαδικασία προβλέπει ότι την Τετάρτη που θα έχει ολομέλεια θα ανακοινωθεί και η άφιξη της δικογραφίας στη Βουλή, το γεγονός δηλαδή ότι διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη θα μπορούν οι βουλευτές που επιθυμούν να διαβάσουν, να κρατήσουν σημειώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση να λάβουν αντίγραφο της δικογραφίας, στην Ειδική Γραμματεία Προέδρου, σε έναν χώρο ακριβώς δίπλα στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, οπότε και εκεί θα λάβουν γνώση όλων όσων θα περιέχονται στη δικογραφία αλλά και των συνοδευτικών εγγράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο όγκο υλικού, που με βάση με τον κανονισμό, πρέπει να φτάσει στη Βουλή σε έγχαρτη μορφή και όχι ηλεκτρονικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι τυπωμένα και θα πρέπει να είναι αρκετές κούτες, το υλικό το οποίο θα φτάσει και για το οποίο από την Τετάρτη θα μπορούν να έχουν γνώση οι βουλευτές.

Από εκεί και πέρα μένει να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 30 υπογραφών, καθώς αυτές είναι οι υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να συγκροτηθεί μία προανακριτική επιτροπή, η οποία και θα είναι η αρμόδια να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων, προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί και να είναι συγκεκριμένο το αδίκημα που θα αντιστοιχεί σε κάθε πρόσωπο.

Κωνσταντοπούλου: «Να συνεννοηθούμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να καταθέσουμε Πρόταση για Προανακριτική»

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι «η απόφαση του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή να διαβιβάσει την ποινική δικογραφία για το Έγκλημα των Τεμπών στη Βουλή, ανοίγει ένα κεφαλαιώδους σημασίας μέτωπο, ανοίγει και μια ιστορική ευθύνη. Θα πρέπει άμεσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί τους, να συνεννοηθούν προκειμένου να καταθέσουμε Πρόταση για τη Σύσταση και λειτουργία Προανακριτικής Επιτροπής για τα κυβερνητικά πρόσωπα που ευθύνονται για το έγκλημα των Τεμπών».

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου «πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει προκαταβολικά εάν θα δεχθεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ή αν θα προσπαθήσει να την εμποδίσει, όπως έκανε προηγουμένως για τον κύριο Καραμανλή και πάρα πολύ πρόσφατα για τον κύριο Τριαντόπουλο. Είναι ευθύνη και του προέδρου της Βουλής να γίνουν όλες οι θεσμικές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Από πλευράς μου, ως αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας αλλά και ως συνήγορος οικογενειών θυμάτων του Εγκλήματος των Τεμπών, θα προβώ σε σειρά ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης ειδικής πρότασης, για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και για την κλήση σε αυτήν της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σε σχέση με την υπόθεση του Εγκλήματος των Τεμπών.

Καλώ, ξανά, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τους αρχηγούς τους να συνεννοηθούμε και να συμπράξουμε προς την κατεύθυνση της απόδοσης Δικαίου, προς την κατεύθυνση της πραγματικής απονομής Δικαιοσύνης, προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της υπεράσπισης της μνήμης και της ζωής εκείνων που επέζησαν. Προς υπεράσπιση της μνήμης και του δικαιώματος στη ζωή εκείνων που τόσο βίαια τους έκοψαν το νήμα της ζωής τους».