Δημοσίευμα του aljazeera ρίχνει φως στα νέα τείχη που υψώνονται σε πολλά ΚΥΤ προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, μιλώντας νέα μέτρα πανοπτικού χαρακτήρα και φιλοξενώντας επιφυλάξεις από ειδικούς.

Σε πρώτο χρόνο επικαλείται δηλώσεις της Parwana Amiri, ακτιβίστριας, η οποία πριν λίγες εβδομάδες παρατήρησε τα νέα τείχη που άρχισαν να κατασκευάζονται στο ΚΥΤ που βρίσκεται. «Ήταν ένα αίσθημα ότι μας έκλειναν τα φτερά την ώρα που κοιμόμασταν», δήλωσε στο μέσο η 16χρονη.

«Νιώθω ότι δεν θα μπορούμε να δούμε ούτε τα αυτοκίνητα που περνάνε από τον κοντινό δρόμο και τη φύση γύρω από το ΚΥΤ. Θα βλέπουμε τείχους γύρω μας», αναφέρει.

Οι γκρι τοίχοι περίπου τριών μέτρων έχουν κατασκευαστεί γύρω από τη Ριτσώνα, ενώ υπάρχουν σχέδια για κατασκευή παρόμοιων σε 24 ΚΥΤ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Amiri, οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι κατασκευές αφορούν την προστασία όσων μένουν εντός.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα επικαλείται κάλεσμα ενδιαφέροντος της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν. Το μέσο κάνει λόγο για drones, πόρτες με θερμικές κάμερες, συστήματα X-ray, και κάμερες ασφαλείας μεταξύ των μέτρων που θα γίνουν πράξη.

Το δημοσίευμα στην ουσία επικαλείται την «Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021» της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία για το 2021 προσδιορίζεται η «περίφραξη» των δομών, το «Σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ» για τον έλεγχο εισόδου και εξόδου, αλλά και το «Σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» για την Ηλεκτρονική και Φυσικής Ασφάλεια περιμετρικά και εντός των εγκαταστάσεων.

Αναφέρει ότι υπάρχουν και προτάσεις να κλείνουν οι πόρτες των ΚΥΤ από τις 9 το βράδυ για να μην βγαίνουν οι άνθρωποι, επικαλούμενο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με το κάλεσμα ενδιαφέροντος, τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν σε 39 ΚΥΤ σε όλη την Ελλάδα, και το 75% των δαπανών τους θα καλυφθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Μόνο η ανέγερση των τειχών θα κοστίσει περίπου 28,4 εκατ. ευρώ με γενναία χρηματοδότηση από την Κομισιόν.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τίνεκε Στρικ, σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά τα ευρωπαϊκά χρήματα να χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο τειχών γύρω από τα ΚΥΤ». «Αντίθετα, χρειάζεται να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς τους ανθρώπους. Το να υψώνουμε τείχους στα ΚΥΤ οδηγεί μόνο σε λιγότερη ένταξη για τους πρόσφυγες…και χειροτέρευση των συνθηκών».

Το ίδιο υποστηρίζει και η Amiri, τονίζοντας ότι οι κατασκευές θα βαθύνουν το χάσμα ανάμεσα στους πρόσφυγες και την τοπική κοινότητα.

Η Πέτρα Μόλναρ, από το think tank Refugee Law Lab, με έδρα τον Καναδά, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τα συστήματα ασφαλείας που αναμένεται να τοποθετηθούν.

Ειδικότερα για τη χρήση drones, είπε ότι «δημιουργούν ένα πανοπτικό, όπου η διαχείρηση του προσφυγικού αντιμετωπίζεται με τεχνολογικές λύσεις αντί για ανθρωπιστικές».

Το Υπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης σχολίασε στο Al Jazeera ότι η απόφαση για τον φράχτη αλλά και οι τεχνολογικές υποδομές έγιναν σε συμφωνία με την Κομισιόν, ενώ ένα αρχικό μέρος του έργου είχε υλοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Ο κύριος σκοπός του έργου περίφραξης και του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Ηλεκτρονικού και Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας είναι η προστασία των τοπικών κοινοτήτων και η προστασία των όσων μένουν στα ΚΥΤ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Είναι η απαραίτητη επίβλεψη των δομών για την ασφάλεια και την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, πυρκαγιών και άλλων απρόβλεπτων παραγόντων. Είναι ο μέγιστος δυνατός έλεγχος για το ποιος εισέρχεται και εξέρχεται. Η Ελλάδα εγκατέστησε αρχικά φράχτες με συρματοπλέγματα, αλλά όσοι διαμένουν στα ΚΥΤ έχουν καταστρέψει επανειλημμένα και συνεχίζουν να καταστρέφουν τους φράκτες. Γι ‘αυτό αποφασίστηκε να αναβαθμιστούν οι φράκτες».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι όλοι, οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ, θα πρέπει να περάσουν από την ασφάλεια στις εισόδους. Τα Drones είπαν, θα χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση «απρόβλεπτων γεγονότων».

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έριξε την ευθύνη για τους φράχτες στο ελληνικό υπουργείο, ενώ και το ίδιο φάνηκε υποστηρικτικό σε αυτή την κίνηση.

«Το σκεπτικό είναι να αυξηθεί η ασφάλεια για να μην εισέρχονται εντός μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή καταλαμβάνουν χώρους που προορίζονται για αιτούντες άσυλο, διατηρώντας παράλληλα την ελεύθερη κυκλοφορία για τους πρόσφυγες. Η συντριπτική πλειονότητα των ΚΥΤ στην Ελλάδα ήταν πάντα περιφραγμένη» με τέτοια υλικά.

Υποστήριξε ότι η εμπλοκή του σταματάει στους φράχτες, και ότι δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση των Drones.