Μπροστά από το Τείχος των Δακρύων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, τον ιερότερο τόπο προσκυνήματος των Εβραίων, νεαρές κοπέλες φωτογραφίζονται φορώντας την στρατιωτική τους στολή. Στο κράτος του Ισραήλ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για 24 μήνες για τις γυναίκες και 36 μήνες για τους άνδρες. Ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι μπορεί να απαλλαχτεί από τις στρατιωτικές της υποχρεώσεις μόνο αν παντρευτεί, κυοφορεί ή είναι ήδη μητέρα, ή επικαλεστεί θρησκευτικούς λόγους.
Μέχρι το 2002 η είσοδος στον περίβολο του Τείχους των Δακρύων απαγορευόταν στις γυναίκες. Ύστερα από τους σκληρούς αγώνες της WOW (Women of Wall) και πολλές δικαστικές διαμάχες οι αρχές παραχώρησαν ένα κομμάτι στα δεξιά του τείχους στον γυναικείο πληθυσμό, τοποθετώντας ειδικό χώρισμα.
Το Τείχος των Δακρύων ή αλλιώς το Δυτικό Τείχος δεν είναι παρά τα μοναδικά υπολείμματα του τείχους που περιέβαλε τον μνημειώδη ναό που έχτισε ο βασιλιάς Ηρώδης. Η τοποθεσία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που είχε κτίσει τον περίφημο ναό του ο βασιλιάς Σολομώντας το 960 π.Χ. Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους το 586 μ.Χ. και ξαναχτίστηκε το 520 μ.Χ. από τον Ζοροβάβελ, πολιτικό ηγέτη των Ιουδαίων. Ο Ηρώδης κατεδάφισε τον παλιό ναό και έχτισε στη θέση του ένα πολύ μεγαλύτερο το 20 μ.Χ. με μεγάλο βωμό για θυσίες, εγκαταστάσεις εξαγνισμού καθώς και ένα κτίριο σε σχήμα βασιλικής που χρησίμευε ως κεντρική αγορά και χώρος συνάντησης των προσκυνητών. Είναι εκεί που ο Χριστός έδιωξε εξοργισμένος τους φιλάργυρους εμπόρους. Ο ναός καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τους λεγεωνάριους του ρωμαίου αυτοκράτορα Τίτο.
Πολλοί είναι οι πιστοί του ιουδαϊσμού που πιστεύουν ότι το τείχος αποτελεί τμήμα του ναού του Σολομώντα. Από το 16ο αιώνα, κατά την Οθωμανική Περίοδο, το Δυτικό τείχος έγινε κύριος τόπος προσκυνήματος των Εβραίων όπου θρηνούσαν την απώλεια του ναού τους, γι’ αυτό και ξένοι παρατηρητές το ονόμασαν Τείχος των Δακρύων.
Το Δυτικό Τείχος για αιώνες βρισκόταν σε ένα στενό δρομάκι μόλις 12 μέτρα πλάτος, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μόνο μερικές εκατοντάδες πιστούς. Αμέσως μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών όμως το 1967 οι Ισραηλινοί ισοπέδωσαν τη γειτονική αραβική περιοχή για να την προσαρτήσουν στον περίβολο του Τείχους και να μπορεί να φιλοξενήσει έκτοτε δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές.
Οι πιστοί που προσέρχονται στο Τείχος των Δακρύων μπορεί να σταθούν εκεί όρθιοι και να προσεύχονται σιωπηλά για ώρες, συχνά ταλαντευόμενοι, ή να καθίσουν πιο πίσω σε κάποια καρέκλα. Ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες του τείχους σφηνώνουν μικρά χαρτάκια με γραπτές προσευχές. Η αποχώρησή τους γίνεται με βήματα προς τα πίσω.
Παρά τους περιορισμένους φυσικούς πόρους το κράτος του Ισραήλ έρχεται πρώτο παγκοσμίως στην εκμετάλλευση της ηλιακής και της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και της εξοικονόμησης νερού. Έχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης και το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τα κράτη του αραβικού κόσμου. Το Ισραήλ εισάγει στρατιωτικό εξοπλισμό κυρίως από τις ΗΠΑ και εξάγει οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας ενώ σημαντική πηγή εσόδων του ΑΕΠ αποτελεί ο θρησκευτικός τουρισμός.