Το μέγεθος της βίας που υπέστη ο Μανώλης Ψαρρός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων καταγράφουν οι φωτογραφίες του που δημοσιεύει η βρετανική Telegraph, τραβηγμένες τις πρώτες ώρες μετά την μαφιόζικη επίθεση της Τρίτης 14 Μαρτίου. Η Daily Telegraph αναφέρει πως κατασκευαστές ακινήτων στη Μύκονο κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση εναντίον αρχαιολόγου ο οποίος με την σειρά του φέρεται να ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία που αφορά την προστασία ιστορικών τοποθεσιών.

«Θυμάμαι ότι πλησίασα το αυτοκίνητό μου και μετά η επόμενη ανάμνηση που έχω είναι όταν με έβαλαν στο ασθενοφόρο» περιέγραψε ο ίδιος. Η Telegraph σημειώνει ότι για τον δράστη της μαφιόζικης επίθεσης πως «ο τρόπος που έδρασε ήταν επαγγελματικός», μεταφέροντας όσα είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Το κίνητρο της επίθεσης συνδέεται με το ότι το θύμα ανακάλυψε παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. «Ο συνάδελφός μας δεν είχε άλλη επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα τέτοιο χτύπημα, πέρα από την επαγγελματική του εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομης ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν από επιχειρηματικά συμφέροντα στη Μύκονο», κατά την κα Κουτσούμπα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το θύμα στην κατάθεσή του περιγράφει τις πιέσεις που έχει δεχθεί την τελευταία τριετία.