«Οι διαπραγματευτές από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση προσπαθούν να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές και από τις δύο πλευρές», αναφέρει το δημοσίευμα. Μια από αυτές είναι να παραδεχτεί η βρετανική πλευρά την κλοπή.

Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα «οποιαδήποτε συμφωνία δανείου για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι τα τεχνουργήματα ήταν στην πραγματικότητα “κλεμμένα”».

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν και «της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο», όπως αναφέρει το δημοσίευμα. «Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι τόσο δυνατή όσο και πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη» του σκοπού, προσθέτει. Θα πρόκειται -αν επιτευχθεί- για μια «υβριδική» συμφωνία η οποία δεν θα κάνει αναφορά στο «ιδιοκτησιακό καθεστώς» των Γλυπτών.

Ως «εγγύηση», ώστε τα Γλυπτά να επιστρέψουν μέσω δανεισμού στην Ελλάδα, θα είναι η αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχαίων ελληνικών θησαυρών.