Μια νέα διαδικασία συζήτησης για το Κυπριακό θα πρέπει να επιδιωχθεί από τις δύο πλευρές τόνιζει ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε και όχι από τα Ηνωμένα Έθνη. «Αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά» είπε χαρακτηριστικά.
 
Σχετικά με την ερώτηση εάν τα ΗΕ πιστεύουν πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντάνα είναι νεκρή ή μπορεί να επεκταθεί, ο κ. Εϊντε είπε πως η διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντάνα έληξε στο Κραν Μοντάνα, δηλαδή η διεθνής διάσκεψη, όπως είπε και ο ΓΓ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αναστηθεί.
«Αυτό που λέει και νομίζω ότι και οι ηγέτες συμφωνούν, (αν και) δεν μιλώ εκ μέρους τους, αλλά κατά την αίσθηση μου αυτό αποτελεί μια συναντίληψη, είναι πως δεν μπορεί να αναστηθεί από τα ΗΕ. Η ανάσταση θα πρέπει να γίνει από εδώ και σε αρμονία και μέσω συμφωνίας των πλευρών και εάν συμφωνήσουν ο γ.γ. είναι εκεί», επεσήμανε.

 

«Δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα»
 

«Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από οποιουσδήποτε δυο ηγέτες πριν από αυτούς. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «θα ήταν καλύτερα να έφευγε μετά που θα βοηθούσε τους ηγέτες να πετύχουν μια  διευθέτηση που να μπορεί να εφαρμοστεί» είπε ο Έϊντε.
 
Επίσης ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα, σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, «αν ποτέ θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους και το μέλος του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης.
 
Από πλευράς ΗΕ συμμετέχουν η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και άλλα μέλη της ομάδας του κ. Έιντε. Στις 11 ο κ. Έιντε συναντήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ στις 7.30 απόψε θα πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Πάλας αποχαιρετιστήρια δεξίωση, στην οποία έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, και ανακοίνωσαν πως θα παραστούν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί.
Ο Έϊντε είχε ανακοινώσει πως θα εγκαταλείψει επίσημα τη θέση του ως ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό ο Εσπεν Μπάρθ Έιντε, καθώς θέλει να διεκδικήσει τις εκλογές στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο.
 
Σε δήλωση στις 26 Ιουλίου ο ίδιος ανέφερε πως κατά τις επαφές του με τους ηγέτες στην Κύπρο (στις 24 Ιουλίου) «μοιράστηκε τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη και άκουσε τους δικούς τους προβληματισμούς για το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά».
 
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ του οποίου την στάση για διαφορετικούς λόγους έχουν επικρίνει τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, επισήμανε πως θα ετοιμάσει δύο εκθέσεις, τις οποίες θα υποβάλει στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών πριν την αποχώρηση του.