Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή και αποκάλυψε ότι οι Podemos αρνήθηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης των Σοσιαλιστών με την ψήφο ανοχής των Podemos. Όπως υποστηρίζει ο Σάντσεθ, είναι πρώτη φορά στα 40 τελευταία χρόνια που Ισπανός πρωθυπουργός προτείνει κάτι τέτοιο και λαμβάνει αρνητική απάντηση.
Πιο συγκεκριμένα, κατηγορεί τους Podemos και προσωπικά τον ηγέτη τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ότι μοναδικός του στόχος είναι να καταψηφίσει την κυβέρνηση, σε σύμπλευση όπως υποστηρίζει με το ακροδεξιό Vox. Η πρόταση του Σάντσεθ ήταν να δεχθούν οι Podemos τη δημιουργία κοινών επιτροπών διαπραγμάτευσης και να τοποθετηθούν ως επικεφαλής κρατικών οργανισμών αλλά όχι στην κυβέρνηση, πολιτικά ανεξάρτητα πρόσωπα τα οποία όμως να επιλέξουν οι Podemos.
Από την πλευρά τους οι Podemos κατηγορούν τον Σάντσεθ ότι θέλει να βάλει την χώρα ξανά σε πορεία εκλογών. Η κατηγορία αυτή συνοδεύεται από το γεγονός ότι δημοσκοπικά αλλά και στις ευρωεκλογές οι Σοσιαλιστές έχουν «ανέβει», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε επικείμενη επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας ίσως οι Σοσιαλιστές να λάμβαναν τις 20 επιπλέον έδρες που τους λείπουν, ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Κατηγορίες για μικροπολιτικά παιχνίδια Σάντσεθ
Να σημειωθεί αρχικά ότι πρόθεση των Σοσιαλιστών, ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης με την «ψήφο εμπιστοσύνης» των Podemos. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων φαίνεται εδώ και αρκετό καιρό να οδηγούνταν σε ρήξη καθώς τον Ιούνιο, Ο Σάντσεθ είχε δηλώσει ότι είτε το θέλουν είτε όχι οι Podemos, θα έφερνε το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή τον Ιούλιο.
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ως απάντηση έφερε το θέμα της συμμετοχής των Podemos δια της ανοχής τους, στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, προς ψήφιση στην βάση του κόμματος. Εν τέλει στην εσωκομματική διαδικασία των Podemos που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή η πρόταση, σύμφωνα με τον Σάντσεθ, καταψηφίστηκε από το σώμα.
Υπογραμμίζεται ότι χωρίς την συμφωνία των Podemos και αν εν τέλει η κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές με το πολιτικό αδιέξοδο να φουντώνει και σημαντικά ζητήματα όπως το θέμα της Καταλονίας, να παραμένουν «στον αέρα»