Ειδικότερα, η κυβέρνηση βάζει τέλος στα συστηματικά τεστ για όλα τα ύποπτα κρούσματα και για τις επαφές κρουσμάτων και τα περιορίζει στα ευάλωτα πρόσωπα (άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένοι ή έγκυες γυναίκες), στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και στα σοβαρά κρούσματα.

Ωστόσο, τα ελαφρά κρούσματα της Covid θα πρέπει να επιδεικνύουν «σύνεση» διατηρώντας τη χρήση της μάσκας, η οποία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους στην Ισπανία, και περιορίζοντας τις επαφές τους ιδιαίτερα με ευάλωτα πρόσωπα.

Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που έχει στόχο να αντιμετωπίζεται η νόσος ως ενδημική και να παρακολουθείται όπως και η γρίπη.

Η Ισπανία έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με 92,4% των άνω των 12 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένας απ’ τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων ανακοινώνεται δύο φορές την εβδομάδα.

Πάντως, η επίπτωση της νόσου βρίσκεται και πάλι σε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν την Παρασκευή 461 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους στις 14 τελευταίες ημέρες, έναντι του ρεκόρ επίπτωσης των 3.397 κρουσμάτων στις 17 Ιανουαρίου.