Η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πλήρωσε «ένα βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση».
Nick Paleologos / SOOC
Όπως επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro ο Αλέξης Τσίπρας «η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια». «Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά», αναφέρει, σημειώνοντας ωστόσο πως το τέλος της περιπέτειας της Ελλάδας θα έρθει τον Αύγουστο του 2018.
«Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες»
Σημειώνει ακόμη πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2015 ήταν «μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη». «Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο» επισημαινει για να προσθέσει: «Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%. Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η 'περιπέτεια' να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο».
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους, να προτείνει προγράμματα. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών, όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, την μεγαλύτερη πειθώ επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία» αναφέρει.
Υπογραμμίζει τέλος πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό» και πως θα πρέπει «να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας».