Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS) ανακοίνωσε την συγκεκριμένη απόφαση πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου ο Ντ. Τραμπ φέρεται να διερωτήθηκε στη διάρκεια μιας συνάντησής του με γερουσιαστές στο Οβάλ Γραφείο γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να υποδέχονται μετανάστες από την Αϊτή και κράτη της Αφρικής, κάνοντας λόγο για «χώρες απόπατους».
 
Ο ίδιος διέψευσε πως χρησιμοποίησε την υβριστική έκφραση, που προκάλεσε σάλο. Σε έγγραφο του DHS διευκρινίζεται ότι η Αϊτή διαγράφεται από τον κατάλογο των 80 και πλέον κρατών οι πολίτες των οποίων μπορούν να εξασφαλίζουν βίζες για εποχικούς εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας και σε άλλες βιομηχανίες.
 
Το υπουργείο επικαλέστηκε το «υψηλό επίπεδο απατών και κατάχρησης» των θεωρήσεων εισόδου που χορηγούνται από μέρους των Αϊτινών και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς μένουν στις ΗΠΑ περισσότερο από την προβλεπόμενη διάρκειά τους. Μια έκθεση του DHS το 2016 ανέφερε ότι χονδρικά το 40% των Αϊτινών παραμένει στη χώρα και αφού λήξει η διάρκεια της νόμιμης παραμονής του.
 
Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν επίσης το Μπελίζ και η Σαμόα, για λόγους που συνδέονται με τη δράση δικτύων διακίνησης ανθρώπων και διότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τον επαναπατρισμό μεταναστών που απελαύνονται από τις αρχές των ΗΠΑ, αντίστοιχα.