Το μποϊκοτάζ στις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης από την ισραηλινή κυβέρνηση, έχει πολλές εκφράσεις και διεθνή κινήματα έχουν δημιουργηθεί στηρίζοντάς το. Ένα από αυτά, το Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) που σημαίνει «μποϊκοτάζ, εκποίηση, κυρώσεις» είναι ένα «παλαιστινιακό κίνημα ελευθερίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Το BDS υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους.

Το BDS τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, στο twitter γνωστοποίησε πως η αμερικανική εταιρεία παγωτού Ben and Jerry’s πρόκειται να «τερματίσει τις πωλήσεις του παγωτού του σε παράνομους οικισμούς του Ισραήλ σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη» και χαιρετίζει «θερμά την απόφασή τους, αλλά καλούμε το Ben&Jerry’s να τερματίσουν όλες τις επιχειρήσεις στο απαρτχάιντ Ισραήλ».

Η εταιρεία σε μία κίνηση με υψηλό για την περιοχή συμβολισμό, ανακοίνωσε πως οι αξίες της δεν συμβαδίζουν με το να πωλούνται τα παγωτά της στην Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια και πως μόλις λήξει το συμβόλαιό της με τον αδειούχο κατασκευαστή που συνεργάζεται σε εκείνη την περιοχή, δε θα το ανανεώσει.

Πιστεύουμε ότι είναι ασυμβίβαστο με τις αξίες μας η πώληση του παγωτού Ben&Jerry’s στην Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια (KTE). Ακούμε και αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες που μοιράζονται μαζί μας οι πελάτες και οι έμπιστοι συνεργάτες μας.

Έχουμε μια μακροχρόνια συνεργασία με τον κάτοχο της άδειας, ο οποίος κατασκευάζει το παγωτό Ben&Jerry’s στο Ισραήλ και το διανέμει στην περιοχή. Εργαζόμαστε για να το αλλάξουμε αυτό και, συνεπώς, ενημερώσαμε τον κάτοχο της άδειας χρήσης ότι δεν θα ανανεώσουμε τη συμφωνία άδειας χρήσης όταν λήξει στο τέλος του επόμενου έτους.

Παρόλο που τα παγωτά Ben&Jerry’s δεν θα πωλούνται πλέον στην KTE, θα παραμείνουμε στο Ισραήλ μέσω διαφορετικής συμφωνίας. Θα κοινοποιήσουμε μια ενημέρωση σχετικά με αυτό μόλις είμαστε έτοιμοι.

Μποϊκοτάζ στο μποϊκοτάζ

Με ένα σύντομο tweet απάντησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου «Πλέον, εμείς οι Ισραηλινοί ξέρουμε ποιο παγωτό να μην αγοράζουμε» γράφει, διαμηνύοντας μποϊκοτάζ στο μποϊκοτάζ της μεγάλης εταιρείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, κατηγορεί για αντισημιτισμό και απειλεί με νομικές κυρώσεις: «Η απόφαση της Ben&Jerry’s είναι μια ντροπιαστική υιοθέτηση του αντισημιτισμού, του κινήματος μποϋκοτάζ, και όλων των κακών που περιλαμβάνονται στον αντι-ισραηλινό, αντι-εβραϊκό λόγο. Δεν θα σιωπήσουμε. Περισσότερες από 30 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν περάσει νόμους εναντίον του μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Θα ζητήσω από τον καθεμιά από αυτές τις πολιτείες να εφαρμόσουν τους νόμους τους κατά της Ben&Jerry’s ώστε να μη μας φέρονται με αυτόν τον τρόπο».

Οι ισραηλινοί οικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη θεωρούνται ευρέως από τη διεθνή κοινότητα ως παράνομοι και εμπόδια στην ειρήνη και πλέον, έχουν αρχίσει να αντιδρούν σε αυτό άνθρωποι, οργανισμοί και εταιρείες διεθνώς.