Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, τόσο ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, όσο και ο υπουργός Υγείας Γολφγκανγκ Μούκσταιν δήλωσαν ότι το lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο δεν είναι πλέον αναγκαίο καθώς δεν υπάρχει πλέον σοβαρή πίεση στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας.

Ο Καγκελάριος εξήγησε ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους ήταν «ένα μέτρο για το οποίο παραπονιούνταν πολλοί άνθρωποι, παρόλο που ήταν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς η κυβέρνηση έκρινε ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού απέχει αρκετά από την επίτευξη του στόχου της ανοσίας αγέλης. Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει αυτό το μέτρο, κάτι που έχει αναπόφευκτα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με εργαλείο την υποχρεωτικότητα το ποσοστό του 75,4% των πλήρως εμβολιασμένων θα εκτοξευθεί στα επιθυμητά επίπεδα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα νοσοκομεία από τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Σύμφωνα με το νέο νόμο οι αρχές θα στέλνουν ειδοποίηση σε κάθε νοικοκυριό προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για το τί προβλέπεται. Έπειτα, από τα μέσα Μάρτη θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι πολιτών στο δρόμο και σε σπίτια για να διαπιστωθεί η εμβολιαστική τους κατάσταση, και αν αδυνατούν να προσκομίσουν κάποιο επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιασθεί θα τους επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο 600 ευρώ.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει εφεδρεία αυστηρών διατάξεων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε περίπτωση που δεν είναι αποτελεσματική η πρώτη δέσμη μέτρων.

Συγκεκριμένα, όσοι εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται θα πρέπει να παραβρεθούν σε ραντεβού εμβολιασμού που θα ορίζει η κυβέρνηση για αυτούς, διαφορετικά θα τους επιβάλλεται υπέρ-πρόστιμο έως και 3.600 ευρώ.