«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας» σημειώνει αρχικά ο κ. Τσάπας και τα σταχυολογεί:
  • Τεράστια κενά, πάνω από 50% στη στελέχωση των αναισθησιολογικών Τμημάτων του “Παπανικολάου” και του “Ιπποκράτειου”, δύο εκ των τεσσάρων νοσοκομείων πυλώνων της πόλης στο σύστημα εφημεριών
  • Κενά στην Παθολογική κλινική του “424” μιας και έχουν γίνει 8 αιτήσεις αποστρατείας, οι 3 έχουν γίνει ήδη δεκτές
  • Η Γ’ΜΕΘ του “Παπανικολάου”, που είχε ανοίξει με τυμπανοκρουσίες στη διάρκεια της πανδημίας έκλεισε λόγω υποστελέχωσης
  • Η Παθολογική Κλινική της Ξάνθης από μέσα Δεκέμβρη μέχρι μέσα, τέλη Γενάρη δεν είχε ούτε έναν Παθολόγο, τώρα έχει έναν Συντονιστή Παθολόγο, άλλον γιατρό δεν έχει
  • Η Παθολογική της Δράμας έχει δύο Παθολόγους
  • Η Παθολογική των Σερρών υφίσταται την παραίτηση 5 Παθολόγων, μένει με 3
  • Η Παθολογική του “Αγίου Παύλου”, μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, διαβάζω τώρα ότι λειτουργεί με πληρότητα 150%

Πριν περίπου ένα μήνα κυκλοφόρησε η είδηση «Μια αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη κατέρρευσε και υπέστη εγκεφαλικό, λόγω υπερκόπωσης». Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Η αναισθησιολόγος έπαθε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, για το οποίο θρομβολύθηκε, πήρε θεραπεία με εξαιρετικά επικίνδυνες παρενέργειες, είναι κάτω από 45 ετών, βγήκε από το νοσοκομείο με κινητική αναπηρία και ελπίζουμε στο μέλλον να βελτιωθεί» εξηγεί ο κ. Τσάπας.

Όπως εξηγεί, τα προβλήματα μέσα στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλα, στην επαρχία είναι τεράστια. «Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν γιατροί είναι καθαρά φαντασιακό. Υπάρχουν πολλοί παθολόγοι που δεν περνάνε ούτε απέξω από το νοσοκομείο, γιατί οι συνθήκες είναι τραγικές και οι χρηματικές απολαβές είναι πετσοκομμένες. Ούτε καν για τους αναισθησιολόγους στη Θεσσαλονίκη που λένε ότι δεν υπάρχουν δεν ισχύει. Επιλέγουν να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ή να φύγουν στο εξωτερικό για δύο λόγους, το μισθολογικό και οι τραγικές συνθήκες εργασίας».

Όσο για τις προκηρύξεις θέσεων από το υπουργείο, τις χαρακτηρίζει «προσχηματικές».  «Σε ένα Παπανικολάου με 25 κενά σε αναισθησιολόγους, προκηρύσσεις 5 θέσεις. Θα ήταν παράλογο κάποιος να βάλει τα χαρτιά του εκεί, όταν ήξερε ότι θα δούλευε για 3 γιατρούς».

Το σημείο μηδέν

«Να ορίσουμε ποιο είναι το όριο της κατάντιας. Αυτό που συνέβη στην Ξάνθη, να είναι χωρίς ούτε έναν παθολόγο στην Παθολογική είναι ο ορισμός της κατάρρευσης ενός νοσοκομείου. Η Παθολογική είναι η ραχοκοκαλιά ενός νοσοκομείου. Δεν υπήρχε ούτε ένας και πήγαινε κάθε μέρα κι από ένας γιατρός από Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, για να καλύψουν την κλινική.

Έπαιρνε δηλαδή ένας γιατρός το αυτοκίνητο στις 6 το πρωί και παραλάμβανε στις 8 μια κλινική με 50 ανθρώπους που δεν ξέρει το ιστορικό τους, δεν προλαβαίνει να δει τίποτα, πολλές φορές ήταν υπεύθυνος κα για το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων), θα τον φώναζαν και στην ορθοπεδική για άλλο περιστατικό, σε άλλη κλινική για κάποιον άλλον με σάκχαρο… Αυτά δεν μπορεί να τα κάνει ένας. Κι αυτά μέχρι την επόμενη μέρα, που θα κοιμόταν 2 ώρες και μετά θα οδηγούσε πίσω για Θεσσαλονίκη για να πάει στο νοσοκομείο.

Αυτό είναι η κατάρρευση ενός νοσοκομείου».