Όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Total και της Exxon Mobil, ανακοίνωσαν μεγάλα κέρδη την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε μια νύχτα, ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco δήλωσε ότι είχε κέρδη 42,4 δισ. δολαρίων σε μόλις τρεις μήνες χάρη στις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.

Η BP ανακοίνωσε τεράστια κέρδη για τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, αφού ο πετρελαϊκός γίγαντας κέρδισε 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλάσια από τα κέρδη σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρσυ. Τα μεγάλα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες εκκλήσεις για αύξηση του φόρου απροσδόκητων κερδών στις εταιρείες ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Shell αποκάλυψε ότι δεν είχε πληρώσει απροσδόκητο φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή είχε επενδύσει εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, υποχέθηκε να αρχίσει να πληρώνει την εισφορά το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το BBC, ο φόρος εισήχθη από τον Ρίσι Σούνακ όταν ήταν υπουργός, με την ονομασία Εισφορά Ενεργειακών Κερδών και τον στόχο να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια λίρες τον πρώτο χρόνο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο BBC ότι συζητείται επέκταση του φόρου απροσδόκητων κερδών ενόψει του φθινοπωρινού διαγγέματος στις 17 Νοεμβρίου, η οποία θα περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει μια «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά .

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αύξηση του ποσοστού που πρέπει να πληρώνουν οι εταιρείες πετρελαίου και ενέργειας από έκτακτα κέρδη, παρατείνοντας το χρονοδιάγραμμα το οποίο ισχύει ή επεκτείνοντάς το ώστε να συμπεριλάβει και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που άντλησαν μεγάλα κέρδη να σταματήσουν την «πολεμική κερδοσκοπία», προειδοποιώντας με υψηλότερους φόρους εάν δεν αυξήσουν την παραγωγή που θα βοηθούσε στη μείωση των τιμών.