Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νόμο της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις επιστροφές και απελάσεις προσφύγων κατέθεσαν 22 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες. Όπως σημειώνουν πρόκειται για ένα «σαλβινικό τερατούργημα», για το οποίο ακόμη και η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, ζητώντας ουσιαστικά την απόσυρσή του.

Στην Ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλόυ, Κώστα Αρβανίτη, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ακροδεξιάς κοπής νομοθέτηση της απαγόρευσης ουσιαστικά της δράσης ανθρωπιστικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και ο κουτοπόνηρος αυταρχισμός της εισαγωγής του κρίσιμου άρθρου μετά το πέρας της διαδικασίας διαβούλευσης έχουν ήδη δημιουργήσει μια ντροπιαστική εικόνα για τη χώρα μας».

Το Σχέδιο Νόμου “Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών” που κατατέθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουλή στις 25 Αυγούστου 2021 παραβλέπει ζητήματα σχετικά με το σεβασμό του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης. Οι αλλαγές στη διαδικασία ασύλου εντάσσονται στην γενικότερη ακραία ρητορική της κυβέρνησης που επενδύει σε κλειστά σύνορα, με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη αυστηρού νομικού πλαισίου στη σκιά πιθανών νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των υπόλοιπων αντιδραστικών αλλαγών είναι το παράβολο στην τέταρτη αίτηση για άσυλο, η σιωπηρή απόρριψη σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για οικειοθελή αναχώρηση από τη διοίκηση, η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας για άσυλο για εξαιρετικούς λόγους, καθώς και η στελέχωση του υπουργείου Μετανάστευσης με ένστολους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και οι Ευρωβουλευτές που υπογράφουν:

Στις 3 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών  πολιτών τρίτων χωρών», το οποίο υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Από το στάδιο της σύνταξης του σ/ω ακόμη, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatoviτć, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, ζητώντας ουσιαστικά την απόσυρσή του, καθώς «δεν ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο».

Θεωρεί η Επιτροπή ότι η νομοθεσία αυτή -συγκεκριμένα το Άρθρο 40 το οποίο εισάγει περιορισμούς που ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν τη δράση των ΜΚΟ σε επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης- είναι συμβατή με την υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτή προκύπτει από τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εγκρίνει η Επιτροπή την μεροληπτική μέθοδο της εισαγωγής του άρθρου αυτού στο νομοσχέδιο, μετά το πέρας της περιόδου δημοσίας διαβούλευσης;

Εκτιμά η Επιτροπή ότι, με τη διάλυση αυτών των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, η Ελληνική κυβέρνηση αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο, τη διαφύλαξη της νομιμότητας για όλες τις διαδικασίες επιστροφής, την πρόληψη των επαναπροωθήσεων και την πρόληψη αυτόματων, παράνομων κρατήσεων μεγάλης κλίμακας;

The Co- Signing MEPs
1.    Kostas Arvanitis – The Left              ΕΛΛΑΔΑ
2.    Papadimoulis Dimitris – The Left      ΕΛΛΑΔΑ
3.    Kouloglou Stelios – The Left            ΕΛΛΑΔΑ
4.    Kountoura Elena – The Left             ΕΛΛΑΔΑ (4)
5.    Koster Dietmar – S&D                     ΓΕΡΜΑΝΙΑ
6.    Domenec Ruiz Deveza – S&D           ΙΣΠΑΝΙΑ
7.    Clare Daly – The Left                       ΙΡΛΑΝΔΙΑ (1)
8.    Pernando Barrena – The Left            ΙΣΠΑΝΙΑ
9.     Gusmao Jose -The Left                   ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
10.    Anne – Sophie Pelletier – The Left    ΓΑΛΛΙΑ
11.    Ernest Urtasun – Greens                  ΙΣΠΑΝΙΑ
12.    Cornelia Ernst – The Left                 ΓΕΡΜΑΝΙΑ
13.    Chaibi Leila – The Left                    ΓΑΛΛΙΑ
14.    Marisa Matias – The Left                 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (2)
15.    Rego Sira – The Left                        ΙΣΠΑΝΙΑ
16.    Malin Bjork – The Left                    ΣΟΥΗΔΙΑ (1)
17.    Rodriguez Palop Eugenia – The Left ΙΣΠΑΝΙΑ (5)
18.    Milan Brglez – S&D                        ΣΛΟΒΕΝΙΑ (1)
19.    Tineke Strik – Greens                      ΟΛΛΑΝΔΙΑ (1)
20.    Careme Damien – Greens                ΓΑΛΛΙΑ
21.    Yenbou Salima – Greens                  ΓΑΛΛΙΑ (4)
22.    Erik Marquardt – Greens                  ΓΕΡΜΑΝΙΑ (3)