Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Αμερική δεν πρόκειται να παραμείνει εταίρος μιας συνθήκης την οποία η Ρωσία σκόπιμα παραβιάζει. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ήδη από τις 20 Οκτωβρίου του 2018 την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη. Πιο συγκεκριμένα η αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία καθώς η Ρωσία αρνείται να καταστρέψει πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτό που ορίζει η συμφωνία.

Βάσει της Συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που υπογράφηκε το 1987 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, απομακρύνθηκαν από ευρωπαϊκό έαδφος και καταστράφηκαν περίπου 2,700 βαλλιστικοί πυρηνικοί πύραυλοι. Η συνθήκη όριζε την απαγόρευση χρήσης πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 500 έως 1000 χιλιομέτρων και διηπειρωτικών πυραύλων βεληνεκούς 1000 έως 5.500 χιλιομέτρων.

Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει επίσημα την ανάπτυξη τριών νέου-τύπου βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά σε μεγάλες αποστάσεις. Ο πρώτος εκ των τριών θα μπορούσε να είναι έτοιμος ακόμα και σε περίοδο 18μηνου.

«Πρόσχημα» χαρακτηρίζει τις κατηγορίες η Ρωσία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Russia Today , το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε την λήξη της συμφωνίας με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάλεσαν επίσης την Ουάσιγκτον να εφαρμοστεί μορατόριουμ ως προς την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων ενδιάμεσης εμβέλειας, πράγμα το οποίο το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει «αναξιόπιστη προσφορά».

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση από τη συνθήκη με πρόσχημα ότι η Ρωσία διαθέτει νέο πύραυλο εγκατεστημένο σε ευρωπαϊκό έδαφος ο οποίος παραβιάζει τη συνθήκη. Η Ρωσία αρχικά είχε αρνηθεί την ύπαρξη του πυραύλου καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η Αμερική χρησιμοποιεί μια τέτοια κατηγορία ως πρόσχημα για την ανάπτυξη νέων πυραύλων από πλευράς της. Ωστόσο αργότερα είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη του διαβεβαιώνοντας όμως ότι ο πύραυλος τον οποίο ανέπτυξε δεν παραβιάζει το βεληνεκές που ορίζεται από τη συνθήκη. 

Έμμεσες απειλές του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε σε  συνέντευξη Τύπου, ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία, αλλά θα φροντίσουν να είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε ενδεχόμενη απειλή.

«Το ΝΑΤΟ θα αποκριθεί με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο στους σημαντικούς κινδύνους που θέτει ο ρωσικός πύραυλος 9M729. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμα ότι ο ρωσικός πύραυλος είναι «εύκολα μετακινούμενος και δύσκολα ανιχνεύσιμος» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να φτάσει ευρωπαϊκές πόλεις με μόνο λίγα λεπτά χρόνου προειδοποίησης. «Έχουμε συμφωνήσει ένα ισορροπημένο, συγκροτημένο πακέτο μέτρων. Δεν θα υπάρξουν βιαστικές κινήσεις. Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα φροντίσουμε ώστε η αποτρεπτική μας δύναμη  να είναι αξιόπιστη», είπε.

Η Βρετανία συνιστά ψυχραιμία

Η Βρετανία αντέδρασε έντονα για τον τερματισμό της συνθήκης, με Βρετανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η κατάσταση αποτελεί «μια πραγματικά σοβαρή στιγμή». Ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, υπάρχει η πιθανότητα επιστροφής σε μια κούρσα εξοπλισμών όπως συνέβαινε τη δεκαετία του ’80.

Δυσαρεστημένος από την εξέλιξη ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τον τερματισμό της συμφωνίας, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ο κίνδυνος απειλής  από βαλλιστικούς πυραύλους. Δήλωσε ακόμα ότι η συνθήκη αποτελούσε «ένα πολύτιμο φρένο στον πυρηνικό πόλεμο». Επιπλέον πρόσθεσε ότι «ενθαρρύνω την αμερικανική και ρωσική πλευρά να επεκτείνουν τη λεγόμενη συμφωνία «Νέας Αρχής», με σκοπό την προώθηση της σταθερότητας και του χρόνου ώστε να διαπραγματευτούν στο μέλλον μέτρα περιορισμού των οπλικών συστημάτων».