Όπως μεταδίδει το Reuters, τα τέσσερα πλοία είναι φορτωμένα με σχεδόν 170.000 τόνους καλαμποκιού και άλλα προϊόντα, ανέφεραν οι λιμενικές αρχές της Ουκρανίας στο Facebook.

Η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών επιβλέπεται από ένα Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και προσωπικό του ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία τον περασμένο μήνα μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για έξαρση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της διακοπής των αποστολών σιτηρών από την Ουκρανία.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν μαζί σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Τα πλοία που απέπλευσαν από τα ουκρανικά λιμάνια είναι το Glory, με φορτίο 66.000 τόνων καλαμποκιού με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το Riva Wind, φορτωμένο με 44.000 τόνους καλαμποκιού, με προορισμό το Iskenderun της Τουρκίας, η Star Helena, με φορτίο 45.000 τόνων αλεύρων με προορισμό την Κίνα, και ο Mustafa Necati, που μεταφέρει 6.000 τόνους ηλιέλαιο και κατευθύνεται προς την Ιταλία.