του Κώστα Εφήμερου
Σύμφωνα με ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν πληροφορίες για τα όσα συζητιούνται αυτές τις ημέρες με τους εκπροσώπους των δανειστών οι μεγαλύτερες διαφωνίες φαίνεται ότι εντοπίζονται στους τομείς του Τσακαλώτου. Φαίνεται ότι η συζήτηση έχει περάσει στο φορολογικό. Εκεί μεγάλη και δύσκολη μάχη για την κυβέρνηση είναι το αφορολόγητο όριο, όπου οι δανειστές προβάλουν σκληρές απαιτήσεις, ζητώντας να πέσει στα επίπεδα του κατώτατου μισθού. Το αφορολόγητο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 9.500 ευρώ και οι θεσμοί ζητούν μείωση στα 7.000, κάτι που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση (500-1.200) για χιλιάδες μικρομεσαίους φορολογούμενους.
Ανοιχτή είναι και η σημαντική μείωση στην εθνική σύνταξη, ακόμα και κάτω από τα 320 ευρώ. Κάτι που συγκαταλέγεται στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και έχει απορρίψει πολλές φορές στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και το Σάββατο ανέφερε ότι «προς το παρόν» δεν τίθεται ζήτημα μείωσης της εθνικής σύνταξης. Το επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να πετύχει ένα κλιμακωτό σύστημα που θα ελέγχεται ετήσια το οποίο θα της δώσει χρόνο προκειμένου να αποδείξει ότι το πρόγραμμά της βγαίνει.
Δύο ανοικτά θέματα που όμως δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι η επιμονή του ΔΝΤ για τεπιβολή ΦΠΑ 23% σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα και οι περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας. Το πρώτο είχε τεθεί και τον Ιούλιο, όταν αμέσως μετά τη συμφωνία πάρθηκε η απόφαση ορισμένα προϊόντα να μεταταχθούν στο 23% και άλλα να παραμείνουν στο 13%. Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται πολύ βασικά είδη όπως, μεταξύ άλλων, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, κρέατα, λαχανικά, δημητριακά και παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών.
Για το δεύτερο, η απαίτηση των θεσμών είναι περικοπή των δαπανών κατά 300 εκατ., κάτι που φαίνεται ότι συναντάει την έντονη αντίδραση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.
Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση δεν είναι τα μέτωπα, αλλά η ολοκληρωτική διαπραγμάτευση στην οποία έχει παγιδευτεί, με όλα τα ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.α) ανοιχτά. Μέσα σε αυτό το «χάος» το πιο πιθανό είναι πως ό,τι και να καταφέρει να διασώσει τελικά η κυβέρνηση, το κόστος θα είναι μεγάλο.