Περίπου το 93% των ψηφοφόρων φαίνεται ότι λέει «ναι» στην ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν σύμφωνα με τα πρώτα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της περιοχής για ανεξαρτησία που διεξήχθη τη Δευτέρα, ωστόσο ο ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα.
 
Πρώτη άμεση εξέλιξη είναι η άφιξη Ιρακινών στρατιωτών στην περιοχή Σιλόπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού στρατού. Από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η άσκηση -που διευρύνεται κι άλλο- θα διεξάγεται από κοινού με τον ιρακινό στρατό.
 
Σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους με στην απειλή πόλεμου του Πρόέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε «Μιά βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» αφού τόνισε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα, στο Σιλόπι, άσκοπα.
 
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα δήλωσε ότι πρόκειται για καταστροφική απόφαση. «Το να συμπεριληφθεί και το Κιρκούκ αποτελεί πρόταση αιματοκυλίσματος του Ιράκ δια στόματος Μεσούτ Μπαρζανί» πρόσθεσε.