Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής επελέγησαν, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Θανάσης Παπαϊωάννου, καθώς και τα 24 μέλη του. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν, εντός του Ιουνίου, οι κενές θέσεις και των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.
 
Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης θα παρουσιάσουν τον νέο αναπτυξιακό νόμο σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στο υπουργείο Οικονομίας.
 

Νέα τροπολογία για τις offshore φέρνει η κυβέρνηση

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη, την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων (μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ευρωβουλευτών, γγ, περιφερειαρχών και δημάρχων), στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. 
 
«Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική», τονίζει η ίδια.
 
Η κυβέρνηση επιδιώκει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη

«Να αλλάξει η διάταξη για να μην δίνουμε πολιτικό άλλοθι»

«Η διάταξη όπως ήταν δεν είχε πρόβλημα αλλά για μην δίνουμε πολιτικό άλλοθι και να μην δημιουργούμε θέματα πρέπει να αλλάξει. Αλλά επί της ουσίας της διάταξης δεν υπάρχει λόγος για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον Real Fm.
 
Είναι πολιτική υποκρισία να παίρνουμε μια διάταξη η οποία έγινε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για να μειωθεί η διαφθορά και να το κάνουν πολιτικό ζήτημα αυτοί οι οποίοι ελέγχονται για το πώς διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα» τόνισε.
 
Για «άθλια μεθόδευση» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ
 
«Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ζητώντας μάλιστα να μάθει από την κυβέρνηση «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;». Με ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την άθλια, όπως τη χαρακτηρίζει, μεθόδευσή της.
 
«Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος»
 
Σε διευκρινίσεις «προς όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν» προχωρούν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες και τονίζουν παράλληλα ότι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν «πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις».
 
Ειδικότερα, προς «όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν», διευκρινίζουν ότι:
  • Ο νομικός ορισμός της «offshore» εταιρείας είναι αδύνατος. Γι' αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.
  • Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό».
  • «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις» προσθέτουν και καταλήγουν: «Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».
«Έντρομη η κυβέρνηση»
 
«Έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον- άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες υπόλοιπα στη Βουλή», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά για την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες.
 
«Να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα »
 
«Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα», σχολίασε το Ποτάμι την ανακοίνωση της κυβέρνησης.
 
Το Ποτάμι επανέλαβε την πρότασή του οι κοινοβουλευτικές ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους “προστατευμένες” έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν».
 
«Οι offshore είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη είναι τα βάρβαρα μέτρα»
 
«Οι offshore, οι φορολογικοί παράδεισοι, τα ποικιλόμορφα προνόμια για το κεφάλαιο, σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ευρωμονόδρομο, είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη είναι τα βάρβαρα μέτρα δίχως τέλος, που πληρώνει ο λαός για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη» αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του «για τα νέα μέτρα και την αντιπαράθεση των κομμάτων για τις offshore».
 
«Συνεπώς, η όποια αντιπαράθεση γύρω από την απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη για τις offshore δεν θα πρέπει να επισκιάσει τη φοροκαταιγίδα, τους πλειστηριασμούς και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τ' άλλα κόμματα, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.