Στο υπουργείο Υποδομών φαίνεται ότι επεξεργάζονται τροπολογία για τις απευθείας αναθέσεις μελετών, η οποία θα συμπεριληφθεί στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο πλαίσιο κρατικών προμηθειών.
Όπως αναφέρει το Euro2day, εξετάζεται η αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων μελετών, από τα 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 80.000 ή ακόμα και τα 120.000 ευρώ, ενώ η αύξηση του ορίου θα συνοδεύεται «από αυστηρές απαιτήσεις δημοσιότητας και διαφάνειας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι οι απευθείας αναθέσεις μελετών αξίας μέχρι 20.000 ευρώ γίνονταν με κλήρωση από κατάλογο υποψηφίων. Ενίοτε ο τυχερός ο οποίος δεν είχε και μεγάλη σχέση με το αντικείμενο της μελέτης με αποτέλεσμα να αμείβεται για υπηρεσία πολύ χαμηλής ποιότητας.
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η ρύθμιση αυτή θα αποτρέπει τους Δήμους από το να επικαλούνται την ένδεια εξειδικευμένου προσωπικού και να δέχονται «δωρεές μελετών» από ιδιώτες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίζουν και συγκεκριμένους αναδόχους για τα έργα.
Θ. Ξανθόπουλος: Χωρίς έγγραφα οι απευθείας αναθέσεις στις φυλακές από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ – Τρίτοι και όχι η ανάδοχος εταιρεία έκαναν τις απεντομώσεις-μυοκτονίες
Για ομολογία απευθείας αναθέσεων ύψους 739.388 την περίοδο της καραντίνας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος υποστηρίζοντας ότι η ομολογία έγινε σε έγγραφη απάντηση του υπουργείου αναφορικά με υπόθεση απεντομώσεων στις φυλακές.
«Από την ίδια απάντηση, φαίνεται επίσης ότι τις απεντομώσεις-μυοκτονίες στις φυλακές, δεν πραγματοποίησε η ανάδοχος εταιρεία που επιλέχθηκε καθώς δεν διέθετε την σχετική επιστημονική πιστοποίηση, αλλά τρίτοι, επιστήμονες και εταιρείες, που ήταν πιστοποιημένοι στο οικείο μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!», αναφέρεται στη δήλωση του βουλευτή.
Στην σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ζητούσε μεταξύ άλλων, να κατατεθούν όλες οι σχετικές προσκλήσεις προς τις εταιρείες για κατάθεση προσφορών σχετικά με την ανάθεση των απολυμάνσεων και απεντομώσεων καθώς και για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στις φυλακές, συνολικού ύψους 739.388 ευρώ.
Στην απάντηση του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, επικαλείται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε ως κανόνα τις απευθείας αναθέσεις, την πανδημία και τις πιεστικές προθεσμίες, προκειμένου να δικαιολογήσει τις παραπάνω πράξεις.
«..Λόγω των εκτάκτων συνθηκών που υπαγόρευσαν την έκδοση της από 14-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Φ.Ε.Κ. Α’ – 64) -όπως κυρώθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4682/2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ 76)- και των
πιεστικών προθεσμιών για την έγκαιρη εφαρμογή στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας των προληπτικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19, προηγήθηκε έρευνα αγοράς δίχως να αποσταλούν σχετικές προσκλήσεις, ενώ, ως προς το τρίτο ερώτημα, και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, επισημαίνεται ότι δεν υφίστατο υποχρέωση συγκρότησης συλλογικού οργάνου για την αξιολόγηση προσφορών».
Ο βουλευτής σχολιάζει ότι «αλλά και στην περίπτωση της ανάθεσης του έργου της απεντόμωσης-μυοκτονίας των φυλακών στην εταιρεία ΙΚΕ της κ. Αικ. Μιχαηλίδου, δεν κατατέθηκε επίσης κανένα έγγραφο που να βεβαιώνει την πιστοποίηση της επιλεγείσας εταιρείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η εν λόγω εταιρεία με δραστηριότητα την διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων, ανέλαβε το έργο, εν μέσω πανδημίας, προσθέτοντας κυριολεκτικά λίγες μέρες πριν την απευθείας ανάθεση, το αντικείμενο των απολυμάνσεων και απεντομώσεων στο καταστατικό της. Με άλλα λόγια, δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Και όπως προκύπτει από τα έγγραφα, χρησιμοποίησε για την εκτέλεση του έργου, επιστημονικούς υπεύθυνους, άλλων, πιστοποιημένων εταιρειών!»
Τις αποκαλύψεις για αναθέσεις από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής είχε κάνει σε ρεπορτάζ του το Inside Story και η «Εφ.Συν», με αυτές να αφορούν μία εταιρεία η οποία, ενώ είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων κ.λπ., παραμονές της ανάθεσης διεύρυνε τους σκοπούς του καταστατικού της για να συμπεριλάβει το έργο της απεντόμωσης και της μυοκτονίας. Από τα δημοσιεύματα μάλιστα γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με το κόστος των απεντομώσεων σε σχέση με προηγούμενες αναθέσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Inside Story, οι μυοκτονίες-απεντομώσεις φέρονται να έγιναν με ανάθεση από την ανάδοχο εταιρεία της κ. Μιχαηλίδου, σε 8 άλλες εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσεις απεντομώσεων, αν και αυτό απαγορευόταν από την σύμβαση που είχε υπογράψει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.