«Προφανώς για εμάς προέχει θα έλεγα, η δημοκρατική ομαλότητα, η εδαφική ακεραιότητα της περιοχής της Συρίας, αλλά βέβαια και σε σχέση με τις κοινότητες και την ελληνική κοινότητα να υπάρξει μια απόλυτη προστασία. Για αυτό το λόγο βέβαια παρέμεινε και ο Έλληνας πρέσβης» σχολίασε αρχικά τις εξελίξεις στην Συρία ο Θανάσης Κοντογεώργης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Ερτ, προσθέτοντας:

«Υπήρξε και μια τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Αντιόχειας, επομένως υπάρχει ένα πλέγμα δράσεων, θα έλεγα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και βέβαια κυρίως από την ελληνική πλευρά σε σχέση με το τι μας ενδιέφερε στην περιοχή. Προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα στην περιοχή σε ό, τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό ζήτημα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέματα τα οποία προκύπτουν και θα προκύψουν. Ίσως υπάρχει μια διαφορετική φορά μέχρι τώρα. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι ο συντονισμός θα είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Μάλιστα, σε συνέχεια της συζήτησης για το προσφυγικό ζήτημα, ο ίδιος υποστήριξε ότι «εδώ έχουμε δύο ειδών οφειλέτες. Καταρχήν έχουμε τις περιπτώσεις εκείνες που ήδη μπορεί να έχει αξιολογηθεί το αίτημα ασύλου τον προηγούμενο καιρό, άρα επίκειται η επίδοση. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε αυτοί οι άνθρωποι θέλουν τελικά το άσυλο, θέλουν να γυρίσουν και ταυτόχρονα στις εκκρεμείς αιτήσεις που μπορεί να έχουν γίνει. Προφανώς οι συνεντεύξεις, οι ερωτήσεις γιατί ξέρετε είναι δύο προϋποθέσεις, αν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση και αν βέβαια υπάρχει κίνδυνος πολιτικής δίωξης. Επομένως, επειδή αυτά είναι λίγο θολά και ρευστά, προφανώς να επαναξιολογηθεί. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις και με την αρμόδια Επίτροπο και βέβαια και με τους ομολόγους του και νομίζω ότι θα υπάρχει ένας συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο μέσο τους ότι σχεδόν 10.000 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων έχουν ανασταλεί μέχρι νεοτέρας.

«Ό,τι χρειάζεται να κάνει η ελληνική πλευρά και για την προστασία της ελληνικής κοινότητας, αλλά και ταυτόχρονα στο διεθνή ρόλο που πρέπει να έχει και στον άξονα της μετανάστευσης να είστε σίγουροι ότι θα γίνει και θα γίνει» υποστήριξε ακόμα.

Σχετικά με την επιθυμία επιστροφής στην Ελλάδα από Έλληνες που βρίσκονται στην Συρία, απάντησε πως «δεν το ξέρουμε ακόμα και δεν νομίζω ότι έχει καταγραφεί ακόμα, αλλά νομίζω ότι αυτό συν τω χρόνω θα προκύψει. Υπάρχουν ήδη αρκετές αιτήσεις που εκκρεμούν και κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων έρχονται οι άνθρωποι που έχουν ζητήσει άσυλο. Είναι τριμελής επιτροπή. Καταλαβαίνετε ότι τα ερωτήματα τώρα αλλάζουν. Να δούμε ποια είναι η κατάσταση και προφανώς αυτό θα αξιολογηθεί. Λέω όμως και πάλι ότι ο συντονισμός θα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Φαίνεται ότι ειδικά στην πορεία προς τη Δαμασκό και στη Δαμασκό δεν υπήρξαν σοβαρές εχθροπραξίες. Αυτό ίσως να διευκολύνει μια μετάβαση, αλλά είναι κάτι το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών προφανώς και παρακολουθεί και ανά πάσα ώρα και στιγμή. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ενέργειες» συμπλήρωσε επίσης.

Όσον αφορά την παραίτηση Αλέξη Πατέλη, ανώτατου συνεργάτη του πρωθυπουργού ο κ. Κοντογεώργης είπε πως «εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Πατέλης παραιτήθηκε από τη θέση. Κοιτάξτε, ο κ. Πατέλης είχε μια μεγάλη συμβολή θα έλεγα στην οικονομική πολιτική αυτών των 5,5 ετών και αυτό νομίζω αναγνωρίζεται. Από εκεί και πέρα, ο κ. Πατέλης είχε και επαγγελματικές περγαμηνές πριν ενταχθεί στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Επομένως, εγώ προσωπικά και λόγω και της καθημερινής επαφής και συναναστροφής που έχουμε, του εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι αποφασίσεις να κάνεις στο μέλλον».

Για την συζήτηση που γίνεται σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση των προμηθειών στις τράπεζες που είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο υφυπουργός παρά το Προθυπουργώ υποστήριξε ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Πρώτον, γιατί προφανώς απασχολεί τους πολίτες για τις καταθέσεις, τις προμήθειες, την πιστωτική επέκταση. Πόσο εύκολα μπορώ να πάρω ένα δάνειο για το σπίτι μου, για την επιχείρησή μου; Και ταυτόχρονα είναι σοβαρό γιατί έχει να κάνει με την ευστάθεια της οικονομίας και βέβαια του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν γένει. Επομένως, νομίζω χρειάζεται να τα προσεγγίζουμε με σοβαρότητα αυτά τα θέματα και με μια ψυχραιμία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τι ανέφερε ως προς το συγκεκριμένο; Από τότε που αναλάβαμε αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, θα έλεγα και σε ένα βαθμό με μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κράτους και των φορολογουμένων, δηλαδή κατάφεραν οι τράπεζες και με συστηματικές προσπάθειες από το 19 και μετά γιατί μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια. Είναι πλέον σε μια διαφορετική κατάσταση, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί, να δούμε τα επιτόκια καταθέσεων, να δούμε τις προμήθειες και να μπορούν να επιτελούν πιο ουσιαστικά το ρόλο τους, ειδικά στα θέματα της πιστωτικής επέκτασης. Αυτό δεν έχει γίνει στο βαθμό που ακόμα επιθυμούμε. Θεωρούμε ότι και ο πέμπτος πυλώνας, ο τραπεζικός, θα βοηθήσει».

Ταυτόχρονα, είπε πως «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν αυτά τα περιθώρια που και εσείς περιγράφετε και αυτά τα περιθώρια πρέπει να εξαντληθούν. Επομένως, ο πρωθυπουργός είπε ότι στον προϋπολογισμό και νομίζω πρέπει να αναμένουμε τις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς θα ληφθούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τα στοιχεία τα οποία σας ανέφερα, δηλαδή τις προμήθειες, την επέκταση και κυρίως με το ρόλο και πώς επιτελείται από τις τράπεζες. Από την άλλη, λέω και πάλι ότι επειδή είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ευκαιριακές προτάσεις θα πρέπει να είναι, θα έλεγα πιο τεκμηριωμένες. Μπορεί να ακούγεται να ακούγονται πιο ευχάριστες στην αρχή, αλλά θα έλεγα ότι έχουν επιπτώσεις σημαντικές, τις οποίες πρέπει να αξιολογούμε, ειδικά στο δημόσιο λόγο και όταν αυτός εκφέρεται από πολιτικά πρόσωπα».