Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ο δικηγόρος Θέμης Σοφός ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως σε ατομικό επίπεδο της συμπεριφοράς στελέχους της κυβέρνησης εντοπίζει στοιχεία εκτροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος, αναφερόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ διατύπωσε τον ισχυρισμό πως «η συμπεριφορά του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη τείνει από ροπή να καθιδρύσει μια αλλαγή παραδείγματος». Αναλυτικότερα, απαντώντας στην ερώτηση ή αν ανιχνεύονται στοιχεία εκτροπής του πολιτεύματος στην Ελλάδα, απάντησε πως «πρέπει να κάνουμε μια διάκριση. Σε ατομικό επίπεδο της συμπεριφοράς ενός στελέχους της κυβέρνησης, ναι. Σε συλλογικό θεσμικό επίπεδο, όχι». Εξηγώντας την τοποθέτησή του περί ενός στελέχους της κυβέρνησης είπε πως «η συμπεριφορά του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη τείνει από ροπή να καθιδρύσει μια αλλαγή παραδείγματος. Paradigmenwechsel (σ.σ. αλλαγή παραδείγματος) είναι η προσπάθεια που γίνεται από τον κύριο Χρυσοχοΐδη».

Υπενθύμισε μάλιστα πως ο ίδιος είχε τοποθετηθεί δημόσια υπό τη θεσμική του ιδιότητα ως προς την παραίτηση του υπουργού, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων, όταν αστυνομικός είχε χτυπήσει ένα παιδί.

Ωστόσο υποστήριξε την αρχικό του ισχυρισμό περί διάκρισης ανάμεσα στο σύνολο της κυβέρνησης και του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ λέγοντας: «Αλλά η αλλαγή παραδείγματος αυτή ψυχανεμίζομαι ότι δεν γίνεται αποδεκτή από όλα τα μέλη της κυβέρνησης, διότι έχω την αίσθηση από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει σαφής επιδοκιμασία από το υπουργικό συμβούλιο των συμπεριφορών και των τοποθετήσεων του κυρίου Χρυσοχοΐδη. Νομίζω ότι ήδη υπάρχει εκπεφρασμένη ανησυχία για τις επιλογές του και βεβαίως επειδή η λέξη εκτροπή έχει το χαρακτήρα μιας πλήρους ανατροπής των συνταγματικών θεσμών νομίζω ότι δεν είναι ικανή αυτή σε ατομικό επίπεδο ενός Υπουργού να επηρεάσει τα θεσμικά και συνταγματικά θεμέλια της λειτουργίας του κράτους και του πολιτεύματος εν γένει».

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Θέμη Σοφού:

Απαντώντας ευθέως στην ερώτηση πρέπει να κάνουμε μία διάκριση: Αν υπάρχει προσπάθεια εκτροπής ή αν ανιχνεύονται στοιχεία εκτροπής, θα σας απαντήσω κυρία Λαμπρίδη. Σε ατομικό επίπεδο της συμπεριφοράς ενός στελέχους της κυβέρνησης, ναι. Σε συλλογικό θεσμικό επίπεδο, όχι.

Τι εννοώ: είχε συμβεί προ έτους να έχω δημοσίως τοποθετηθεί ως προς την παραίτηση του κυρίου Χρυσοχοΐδη όταν θα θυμάστε κάποιος αστυνομικός χτύπησε ένα παιδί. Τότε υπό τη θεσμική μου ιδιότητα το είχα το είχα αναφέρει ανεξαρτήτως πάλι των πολιτικών και ιδεολογικών μας αντιλήψεων.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η συμπεριφορά του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη τείνει από ροπή να καθιδρύσει μια αλλαγή παραδείγματος. Paradigmenwechsel (σ.σ. αλλαγή παραδείγματος) είναι η προσπάθεια που γίνεται από τον κύριο Χρυσοχοΐδη. Αλλά η αλλαγή παραδείγματος αυτή ψυχανεμίζομαι ότι δεν γίνεται αποδεκτή από όλα τα μέλη της κυβέρνησης, διότι έχω την αίσθηση από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει σαφής επιδοκιμασία από το υπουργικό συμβούλιο των συμπεριφορών και των τοποθετήσεων του κυρίου Χρυσοχοΐδη. Νομίζω ότι ήδη υπάρχει εκπεφρασμένη ανησυχία για τις επιλογές του και βεβαίως επειδή η λέξη εκτροπή έχει το χαρακτήρα μιας πλήρους ανατροπής των συνταγματικών θεσμών νομίζω ότι δεν είναι ικανή αυτή σε ατομικό επίπεδο ενός Υπουργού να επηρεάσει τα θεσμικά και συνταγματικά θεμέλια της λειτουργίας του κράτους και του πολιτεύματος εν γένει.

 

https://twitter.com/Marka149133376/status/1369705121328865293