«Πάμε να δώσουμε τη μάχη για ένα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό σε αυτές τις πολύ κρίσιμες εκλογές. Στόχος μας είναι να πείσουμε και τον τελευταίο πολίτη. Εάν η ψήφος του μας οδηγήσει στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση θα αποφασίσει ο λαός. Σημασία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει ενισχυμένος και ισχυρός, ανάχωμα στην απολυταρχία Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

«Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί ο συσχετισμός αλλά στην Αριστερά είμαστε για τα δύσκολα. Εχω εμπιστοσύνη στην θελκτικότητα των ιδεών μας και στην ποιότητα και το ήθος των στελεχών μας. Αν πολεμήσουμε για τις ιδέες μας η κοινωνία δεν θα μείνει αδιάφορη. Το κάναμε αυξάνοντας τα ποσοστά μας μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές. Μπορούμε να το ξανακάνουμε», τόνισε.

«Βάζοντας τις προγραμματικές μας προτάσεις στη κοινωνία μπορούμε να αναζωογονήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση και να έχουμε ένα πού καλό αποτέλεσμα. Να μιλήσουμε στο κόσμο σε προγραμματική βάση, να του πούμε τι διακυβεύεται. Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μιλήσει για τους 37.000 νεκρούς της πανδημίας, για τα σπίτια που θα χαθούν στους πλειστηριασμούς, για την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα, την προάσπιση του ΕΣΥ. Είμαι από τη Δράμα, στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, η θέρμανση είναι υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Σε ετήσια βάση στοιχίζει 5-6000 ευρώ σε κάθε οικογένεια», συμπλήρωσε ο Θ. Ξανθόπουλος.

Γιατί, όπως είπε, «η Δημοκρατία για να λειτουργήσει θέλει θεσμικά αντίβαρα. Γιατί οι πολίτες θέλουν να αισθάνονται ότι υπάρχει ένα κόμμα που μπορεί να τους εμπνεύσει και να δώσει προοπτική στη πολιτική αλλαγή. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία και η τελευταία ψήφος ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερού, ριζοσπαστικού, προοδευτικού κόμματος».

Αναφερόμενος στις αιτίες της πρωτοφανούς ήττας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχαμε την περηφάνεια ότι υλοποιήσαμε το πάγιο αίτημα της αριστεράς για απλή αναλογική. Έπρεπε όμως να έχουμε κι ένα οδικό χάρτη, μια εναλλακτική. Δεν ήταν πειστική η πρόταση μας για προοδευτική διακυβέρνηση. Αναγορεύσαμε τον κ. Ανδρουλάκη σε “πολύφερνη νύφη”. Ετσι θολώσαμε το εκλογικό μας στίγμα και δεν αναπτύξαμε το πρόγραμμα μας. Δεν βάλαμε επίσης στην ατζέντα τα κορυφαία ζητήματα του περιβάλλοντος και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που είναι τα αναπόδραστο αύριο».