Παράλληλα οι πληροφορίες από τα μέτωπα του πολέμου και τη Μαριούπολη δείχνουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση.

Η συνέντευξη Στόλτενμπεργκ

«Η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

«Αν το αποφασίσουν, το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ που επισήμανε ότι οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ είναι πολύ στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ και υπάρχει συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όσο και σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Φινλανδία και Σουηδία πιθανώς θα καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ γύρω στα μέσα Μαΐου, αλλά ο Στόλτενμπεργκ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όταν ρωτήθηκε ποιες εγγυήσεις θα μπορούσε να παράσχει το ΝΑΤΟ στις δύο χώρες, είπε ότι μόλις οι δύο χώρες λάβουν την πρόσκληση για ένταξη, θα σταλεί ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι η ασφάλεια των δύο χωρών είναι σημαντική για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια συμφωνία για την ενδιάμεση περίοδο, μεταξύ της ημερομηνίας αίτησης και την επίσημη επικύρωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης από όλα τα Κοινοβούλια. Υπάρχουν τρόποι να γεφυρωθεί αυτή η ενδιάμεση περίοδος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία», είπε.

Γκουτέρες στην Ουκρανία

Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που βρίσκεται στην Ουκρανία και επισκέφθηκε την Μποροντιάνκα και την Μπούτσα, τις δύο πόλεις όπου υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, μετά τον εντοπισμό ομαδικών τάφων και πτώματα ανθρώπων που βρέθηκαν με δεμένα χέρια.

«Ένας πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες από την Μποροντιάνκα, προάστιο του Κιέβου. «Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια (…) Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», είπε.

Στην Μπούτσα, όπου επισκέφθηκε το σημείο όπου βρέθηκε ομαδικός τάφος, πίσω από μια εκκλησία, ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» και ότι στηρίζει «πλήρως την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου και κάνω έκκληση στη ρωσική ομοσπονδία να δεχθεί να συνεργαστεί με το ΔΠΔ. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, όταν μιλάμε για εγκλήματα πολέμου, ότι ο ίδιος ο πόλεμος είναι έγκλημα».