«Έχω εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια. Διακυβεύεται το κύρος της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης» τόνισε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με δήλωσή του. 
Το κείμενο των 1.600 σελίδων της συμφωνίας θα σταλεί σε όλα τα κοινοβούλια των κρατών μελών για επικύρωση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως το Βέλγιο) θα σταλεί και σε τοπικά κοινοβούλια. 
 
Την ξεκάθαρη αντίθεσή του με την κίνηση της Κομισιόν να ζητήσει την ψήφο των βουλευτών, εξέφρασε ο ανώτατος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στις Βρυξέλλες, ο οποίος τόνισε πως  «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορεί η Ευρώπη να θεωρείται αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος, είναι πραγματικά ανησυχητικό σημάδι το ότι η Κομισιόν αναδιπλώνεται σε πίεση από κράτη-μέλη, αποποιούμενη τα ίδια τα δικαιώματά της».
 
Η συμφωνία με τον Καναδά, (CETA) χαρακτηρίζεται ως η πλέον φιλόδοξη εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί έως τώρα η ΕΕ, καθώς συμπεριλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη ναυτιλία, την αειφόρο ανάπτυξη και πρόσβαση σε κρατικές συμβάσεις, καθώς και το εμπόριο τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, ενώ κατηγορείται ότι ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις.
 
«Ο κίνδυνος για την εμπορική στρατηγική της ΕΕ είναι ότι τα κράτη-μέλη διαφθείρουν τη συζήτηση αυτή με το να συγχέουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη γενική παθογένεια και τα συναισθήματα εναντίον της παγκοσμιοποίησης» είπε σε συνέντευξη τύπου η Σεσίλια Μάλμστρομ, Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αντί να απευθυνθούμε σε αυτό, τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες των υπηκόων χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν αυτά τα συναισθήματα» τόνισε.