Στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μεταφέρθηκε η πολιτική κόντρα των τελευταίων ημερών για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών με την κυβερνητική προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ να …προσκρούει σε αντιπολιτευτικό τοίχο. Εξέλιξη η οποία φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση που να «προσπερνά», στην παρούσα τουλάχιστον φάση, την ανεξάρτητη αρχή.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ‘Ένωση Κεντρώων αρνήθηκαν για μια ακόμη φορά να συναινέσουν στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου απορρίπτοντας την κυβερνητική πρόταση. Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς κατέθεσε τροπολογία – η οποία ψηφίστηκε- σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των αδειών τηλεοπτικών καναλιών θα καθορισθεί για μία και πρώτη φορά από την Ολομέλεια της Βουλής. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν κατά του προσδιορισμού του αριθμού των αδειών υποστηρίζοντας ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες παρέχουν την δυνατότητα άπειρων τηλεοπτικών εκπομπών.

«Πολιτική θολούρα που επιχειρείται, ώστε να μην γίνει καθόλου διαγωνισμός» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τονίζοντας πως  «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να το διακόψουν» με το επιχείρημα της νέας τεχνολογίας που επιτρέπει άπειρες εκπομπές. Όπως είπε «πράγματι οι νέες τεχνολογίες δίνουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στο φάσμα των συχνοτήτων» και «αυτή η δυνατότητα πράγματι παρέχει ένα μεγάλο φάσμα για θεματικά, ενημερωτικά, περιφερειακά κανάλια ή και ad hoc συνδέσεις. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Είναι άλλο όμως αυτό και είναι άλλο για τα ενημερωτικά κανάλια που δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα. Η συζήτηση που γίνεται είναι γι αυτά τα κανάλια, για τον αριθμό που θα μπορούσε να επιβιώσει με όρους αγοράς γιατί είναι ιδιωτικά κανάλια». Μάλιστα επισήμανε «τα κανάλια δεν είναι βιώσιμα» προσθέτοντας πως υπάρχει και η εκδοχή να γίνουν «συγχωνεύσεις να υπάρχουν μεγαλύτερα κανάλια». Επίσης σχολίασε πως «δεν υπάρχει καμία δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς κανέναν» για την παροχή άδειας.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Δένδιας, τοποθετήθηκε μετριοπαθώς, μπλοκάροντας παρόλα αυτά την διαδικασία. Υποστήριξε ότι «υπάρχει συνταγματική δέσμευση» για την διεκπεραίωση της διαδικασίας αδειοδότησης από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την οποία «δεν μπορούμε να την υπερβούμε». Εντύπωση πάντως έκανε η τοποθέτησή του περί αναγκαιότητας μίας διαγωνιστικής διαδικασίας γενικά, η οποία ήρθε σε αντίθεση με την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως «ο διαγωνισμός αυτός δεν θα γίνει».

Ιδιαίτερα …ενημερωμένος για την στάση που θα τηρήσει για το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας πως «θα υπάρχει αντίδραση για εμάς σε όλη την Ευρώπη» και επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει καταγγελίες από την πλευρά των καναλαρχών». Αναπτύσσοντας μία συγκεκριμένη νομική επιχειρηματολογία επισήμανε ότι υφίσταται παράγωγο δικαίου από τις κοινοτικές οδηγίες. Συγκεκριμένα είπε ότι «υπάρχει η κοινοτική οδηγία 20/2002 που απαιτεί την διευκόλυνση των τηλεοπτικών μηνυμάτων»  επίσης «η οδηγία 21/2002 που μιλά για υποχρέωση των κρατών μελών να διευκολύνουν τον ανταγωνισμό» και τέλος  «υπάρχει η 13/2010 που λέει ότι πρέπει να αξιοποιούμε την νέα τεχνολογία. Οι νέες μορφές επιτρέπουν το άπειρο των μηνυμάτων». Ουσιαστικά με την τοποθέτηση αυτή συντάχθηκε με την θέση της Νέας Δημοκρατίας περί μη προσδιορισμού συγκεκριμένων αδειών. Τέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ για να συμβάλλει στην σύνθεση του ΕΣΡ πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το πόσες άδειες θα δοθούν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται με επίδοξους αδειούχους».

Μάλιστα ο Α.Λοβέρδος έκανε αναφορά σε δημοσιεύματα που θέλουν τούρκο επιχειρηματία, τον ιδιοκτήτη του καναλιού V8 να δηλώνει βέβαιος πώς …θα ανοίξει κανάλι στην Ελλάδα, σχόλιο στο οποίο συνεπικούρησε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Κ.Γεωργιάδης.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι ο καθορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών δεν μπορεί να γίνει από την κυβέρνηση.