Το ερώτημα δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, παρά το γεγονός πώς έχει δηλώσει πώς η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – από την οποία θα «περάσει» ο προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ- έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στο όλο θέμα.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας θα συναντηθεί για το θέμα αυτό σήμερα (Παρασκευή 15/5) με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Μία συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι η Πρόεδρος της Βουλής, δεν έχει διστάσει τελευταία να εκφράσει ούτε πολιτικές της διαφωνίες, ούτε αντιρρήσεις σε πρακτικές που δεν συνάδουν με τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Η επιλογή του Λ.Ταγματάρχη, να θυμίσουμε ότι έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Στο κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκε έντονη κριτική, ενώ δημόσια τοποθετήθηκαν με ανακοίνωση τους οι (προερχόμενοι από την ΕΡΤ) βουλευτές, Αννέτα Καβαδία, Αγλαϊα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Από την πλευρά των διαφωνούντων γίνεται λόγος για «παλιά υλικά» και επιλογή που παραπέμπει στο «μνημονιακό παρελθόν», ενώ από την πλευρά του υπουργείου Επικρατείας σημειώνεται πώς δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι κομματικοί διορισμοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί πόσες ακροάσεις θα γίνουν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για την έγκριση των προτεινόμενων στην διοίκηση της ΕΡΤ. Μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνουν χωριστές συνεδριάσεις για τον προτεινόμενο για την θέση του προέδρου Διονύση Τσακνή και για τον προτεινόμενο στην θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, Λάμπη Ταγματάρχη.
Αν και για την κυβέρνηση θεωρείται τυπικού χαρακτήρα η έγκριση του διορισμού από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι φανερό πως μία αρνητική γνωμοδότηση έχει έντονο πολιτικό βάρος. Επίσης αρνητικές εντυπώσεις θα δημιουργούσε μία υπερψήφιση με την σύμπραξη βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ, την Ν.Δ ή το Ποτάμι. Αξίζει επίσης να τονίσουμε πώς δεν υπάρχει προηγούμενο κυβερνητική επιλογή να απορρίπτεται από μία επιτροπή της Βουλής, οπού ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα έχει πλειοψηφία λόγω αναλογικής εκπροσώπησης. Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου προεδρεύει η Ζ.Κωνσταντοπούλου μετέχουν εκ μέρους του κυβερνητικού σχήματος 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένας των ΑΝΕΛ. Επίσης τρείς από την Ν.Δ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.