Διίστανται οι απόψεις σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, έφαγαν θαλασσινά ή χάμπουργκερ και χωριάτικη, στο εστιατόριο του «Χίλτον» όπου συναντήθηκαν την Τετάρτη (29/10) το μεσημέρι. Συγκλίνουν όμως στο ότι δεν επρόκειτο για μία συνάντηση «δύο φίλων» όπως θέλησε να την παρουσιάσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Όχι μόνο γιατί τα γεύματα μεταξύ φίλων δεν γίνονται συνήθως τόσο …δημόσια, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη. Κυρίως γιατί είναι βέβαιο πώς με ένα «καυτό» τρίμηνο μπροστά του και στον ορίζοντα την προεδρική εκλογή, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει χρόνο για «κουβεντούλες». Ακόμη κι αν όντως είναι τόσο …φίλος με τον Κώστα Καραμανλή.
Χωρίς να προσποιηθούμε πώς γνωρίζουμε τι ειπώθηκε, μεταξύ τους (όπως ήδη έχουν κάνει αρκετές ιστοσελίδες και θα κάνουν και κάποιες εφημερίδες) σταχυολογήσαμε τον σχολιασμό βουλευτών, κυρίως του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι εκτιμήσεις τους, για την σκοπιμότητα της συνάντησης τέμνονται στα εξής:
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να «μαζευτεί»: Η πλευρά του νυν πρωθυπουργού επιχείρησε να δώσει ένα στίγμα ενότητας της παράταξης ενόψει των τριών – τουλάχιστον- κομβικών σταθμών που βρίσκονται μπροστά της. Δηλαδή της ψήφισης του προϋπολογισμού, το πιθανότερο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, της Διάσκεψης Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου και βέβαια της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας. Είναι γνωστή η δυσαρέσκεια και οι δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή που κάθε άλλο παρά ενισχύουν μια ενωτική εικόνα.
Θυμίζουμε ότι είχε υπάρξει αναταραχή με την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει …αντικαταστάτη τον Μάκη Βορίδη κατά την πρόσφατη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Νίκος Δένδιας – φέρεται ως ο εκφραστής της «πτέρυγας» των «καραμανλικών» στην κυβέρνηση- είχε εκδηλωθεί έντονα λέγοντας ότι «ένας πρέπει να εκφράζει το όλον του κόμματος και της παράταξης και αυτός είναι ο αρχηγός. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι εκφράζουμε ένα μέρος, ο καθένας με τον τρόπο του». Το παράδειγμα του είχε ακολουθήσει και η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή προειδοποιώντας πως «εγώ θα έρθω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με τους Βορίδη- Άδωνι αν χρειαστεί, καθώς έχω τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Αξίζει να μνημονεύσουμε ότι ακριβώς την ημέρα της συζήτησης της πρότασης εμπιστοσύνης ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, είχε επιλέξει να δείξει …ιδιαίτερη ενεργητικότητα. Πήγε στο γραφείο του στην Βουλή και συναντήθηκε με δεκάδες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρει τους περίφημους «180»: Χωρίς την ενεργή στήριξη των «καραμανλικών» οι ελπίδες της σχεδόν εκμηδενίζονται. Τόσο ό ίδιος ο Κ.Καραμανλής, όσο και οι βουλευτές -στελέχη που βρίσκονται στο κύκλο επιρροής του, θεωρούνται η πιο καλή «γέφυρα» (σε ορισμένες περιπτώσεις η μοναδική) με σειρά ανεξάρτητων βουλευτών που δυνητικά θα μπορούσαν να στηρίξουν έναν υποψήφιο που θα υποδείξει η κυβέρνηση.
Επίσης ιδιαίτερο βάρος προσδίδει η σχέση του περιβάλλοντος του Κ.Καραμανλή με τον χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Παρά την σφοδρή κριτική τους για την μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, ο Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θέματα που αφορούν την διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο Καραμανλή.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της υποψηφιότητας του Κ.Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν διαφαίνεται αλλαγή στάσης του πρώην πρωθυπουργού. Από το περιβάλλον του αποκλείεται το ενδεχόμενο. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται το αν θα είναι «καραμανλικός» ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως επισφράγιση συμφωνίας…