Ο δημοσιογράφος φέρεται να έπεσε θύμα παρακολούθησης για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών, μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του insidestory.gr, στο κινητό του δημοσιογράφου άγνωστοι εγκατέστησαν, πιθανότατα εξ αποστάσεως, λογισμικό παρακολούθησης. Χρησιμοποιώντας τη συσκευή αυτή, άγνωστοι είχαν διαρκή πρόσβαση στην κινητή [τηλεφωνική] συσκευή του στόχου.

Επιτρέποντας στο χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας. Ο δημοσιογράφος αντιλαμβανόμενος ότι έχει πέσει θύμα παρακολούθησης απευθύνθηκε τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και εργαστήρια του εξωτερικού για να διαλευκάνει το ζήτημα αλλά και να πάρει απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το ποιος τον παρακολουθούσε και γιατί. Σύμφωνα με την τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab, η τηλεφωνική συσκευή του Θανάση Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator (αρπακτικό). Όπως διευκρινίζει το Citizen Lab, «αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων». Ο Θανάσης Κουκάκης είναι δημοσιογράφος και αρθρογράφος στο οικονομικό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό ρεπορτάζ.

Το θέμα που ανέκυψε, αναδείχθηκε σε πολιτική κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλλει κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για την «ΕΥΠ του Μητσοτάκη που παρακολουθεί δημοσιογράφους» με την κυβέρνηση να απαντά μέσω του Γιάννη Οικονόμου ότι η παραβίαση φέρεται «να έγινε από ιδιώτη σε ιδιώτη».