Μεταξύ των καταδικασθέντων που κινδυνεύουν με απαγχονισμό είναι ένας γιατρός, ένας ποδοσφαιριστής και δύο ράπερ. Το καθεστώς της Τεχεράνης χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως τακτική εκφοβισμού και τρομοκράτησης των διαδηλωτών ώστε να τερματίσει τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Μαχάν Σαντράτ, «σώθηκε από την εκτέλεση», όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος του. Ο Μοχαμάντ Γκομπαντιού, 22 ετών, καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο για εμβολισμό και παράσυρση αστυνομικών με αυτοκίνητο, προκαλώντας έναν θάνατο και αρκετούς τραυματισμούς. Η Αμνηστία μάλιστα, εκφράζει έντονη ανησυχία ότι υπέστη βασανιστήρια στη φυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι φοβόταν την «επικείμενη» εκτέλεση του 22χρονου νεαρού άνδρα έπειτα από μια συνοπτική και «άδικη» δίκη στις 3 Νοεμβρίου, αφού κρίθηκε ένοχος για το ότι έβγαλε μαχαίρι στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Το ίδιο και ο ράπερ Σαμάν Σεϊντί, αλλιώς Σαμάν Γιασίν, ο οποίος υποστήριξε την εξέγερση στα social media, με την κατηγορία ότι πυροβόλησε στον αέρα. Σύμφωνα με την Αμνηστία, υπέστη επίσης βασανιστήρια προκειμένου να του αποσπάσουν ομολογία.

Ο γιατρός Χαμίντ Γκαρέ-Χασανλού και η σύζυγός του Φαρζανέχ Γκαρέ-Χασανλού πήγαιναν στην κηδεία ενός διαδηλωτή όταν «ενεπλάκησαν στο χάος» μιας φονικής επίθεσης εναντίον ενός μέλους της πολιτοφυλακής Μπασίτζ.

Ο Γκαρέ-Χασανλού καταδικάστηκε σε θάνατο ενώ η σύζυγός του σε φυλάκιση 25 ετών, με την Αμνηστία να δηλώνει ότι το δικαστήριο αξιοποίησε δηλώσεις οι οποίες αποσπάστηκαν εκβιαστικά από τη σύζυγό του. Ο σύζυγός της υπέστη βασανιστήρια στη διάρκεια της κράτησής του και ύστερα νοσηλεύτηκε με σπασμένα πλευρά, συμπληρώνει η οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων.

Μεταξύ των ανθρώπων που κινδυνεύουν με θανατική ποινή, είναι και ο 32χρονος ράπερ Τουμάτζ Σαλεχί, που κατηγορείται «μόνο για κριτική κατά του καθεστώτος στη μουσική του και στα κοινωνικά δίκτυα» εξηγεί η Διεθνής Αμνηστία, που κάνει λόγο επίσης για βασανιστήρια εις βάρος του.

Τέλος, ο 26χρονος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ Αζαντανί κινδυνεύει επίσης να του επιβληθεί η θανατική ποινή μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για τον θάνατο τριών πρακτόρων ασφαλείας τον Νοέμβριο στην πόλη Ισφαχάν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (Fifpro) δήλωσε «σοκαρισμένη και αηδιασμένη» από το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Οι δύο πρώτες εκτελέσεις εναντίον της εξέγερσης, των 23χρονων Μοχσέν Σεκαρί, στις 8 Δεκεμβρίου, και του Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, στις 12 Δεκεμβρίου, πυροδότησαν νέο κύμα αντιδράσεων και περαιτέρω δυτικές κυρώσεις, ειδικά για το γεγονός ότι ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ απαγχονίστηκε σε δημόσια θέα.

Σημειώνεται ότι ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ απαγχονίστηκε μόλις 23 μέρες μετά τη σύλληψή του και λίγο μετά μια τελευταία συνάντηση με τη μητέρα του, που δεν είχε ιδέα ότι ο γιος της επρόκειτο να εκτελεστεί.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται συχνά ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, υπογραμμίζει η Αμνηστία που προειδοποιεί για «σοβαρό κίνδυνο» για τους ανθρώπους των οποίων η καταδίκη σε θάνατο δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια και θα μπορούσαν να εκτελεστούν «ανά πάσα στιγμή».

«Οι εκτελέσεις δυο ανθρώπων σε σχέση με τις διαδηλώσεις στο Ιράν είναι σοκαριστικές και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη ζωή και άλλων ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε στο AFP ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Όσο το πολιτικό κόστος των εκτελέσεων δεν είναι μεγάλο, θα συνεχίζουμε να βλέπουμε εκτελέσεις», προειδοποιεί ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογκαντάμ, διευθυντής της οργάνωσης Iran Human Rights (IHR) με έδρα τη Νορβηγία, η οποία κατηγορεί τις ιρανικές αρχές ότι χρησιμοποιούν τις εκτελέσεις για να «σπείρουν τον φόβο και να διαφυλάξουν το καθεστώς».