«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, αυξάνονται τα κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και οδηγεί ορισμένους σε άρνηση για εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας στην αρχή της ενημέρωσης, ξεκαθαρίζοντας πως είναι λανθασμένη εντύπωση πως τα εμβόλια δεν λειτουργούν. Παρουσιάζοντας την ανάλυση της εμβολιαστικής προσπάθειας στην πατρίδα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τους θανάτους παραμένει υψηλή. Οι εμβολιασμένοι σύμφωνα με την ανάλυση έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά-επιδημιολογικά μοντέλα τα εμβόλια έως τις 11 Οκτωβρίου έσωσαν 8.400 ζωές ανθρώπων που θα είχαν καταλήξει εάν δεν είχαν εμβολιασθεί, ενώ ταυτόχρονα περιορίσθηκαν κατά 5.660 οι νοσηλείες σε εντατικές και κατά 5.500 οι διασωληνώσεις που θα ήταν αναγκαίες αν οι ασθενείς δεν ήταν εμβολιασμένοι. Έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δ και μετά από αυτή. Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%, δηλαδή έπεσε στο ένα δέκατο.


Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα.  Ειδικότερα, είπε  ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91% έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση. Ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η επόμενη περίοδος «δεν θα είναι εύκολη». 

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας,  η ανάλυση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό. Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.