Τον Ιούλιο του 2011 ο Shane Smith και το κινηματογραφικό συνεργείο της εταιρίας Vice – διάσημη για της αποστολές της σε χώρες του κόσμου που κανένας δεν θέλει να πάει – κάνει την δεύτερη απόπειρα να επισκεφθεί τη Λιβύη μέσα σ’ ένα χρόνο. Η πρώτη φορά ήταν το Νοέμβριο του 2010, όπου μετά από χρόνιες προσπάθειες ο δημοσιογράφος κατάφερε να αποσπάσει πρόσκληση για ένα συνέδριο νεολαίας στην Τρίπολη. Δεν τον ενδιέφερε τόσο το συνέδριο καθ’ αυτό, όσο η ευκαιρία να γνωρίσει τη Λιβύη υπό το βάναυσο καθεστώς του Gaddafi. Λίγο μετά την άφιξη τους, αυτός και οι συνεργάτες του, συνελήφθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μία μέρα πριν την αναχώρησή τους. Δύο μυστικοί αστυνομικοί τους ακολουθούσαν παντού κι ένας νεαρός ξεναγός, που υμνούσε τον Gaddafi και το καθεστώς του.
Το Μάρτιο του 2011 λίγο μετά το ξέσπασμα των θανάσιμων συγκρούσεων στη Βεγγάζη, το ΝΑΤΟ επέβαλλε εναέριο αποκλεισμό στη Λιβύη με σκοπό να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό. Η είσοδος στη χώρα έκτοτε γίνεται μόνο οδικώς, κυρίως από τα σύνορα της Αιγύπτου και της Τυνησίας που θεωρούνται ασφαλέστερα. Ύστερα από 20 ώρες οδήγηση από το Κάιρο, ο Shane Smith και το κινηματογραφικό συνεργείο περνούν με τη βοήθεια των επαναστατών τα σύνορα της Λιβύης για να οδηγήσουν άλλες 15 ώρες ως την Βεγγάζη και να επιβιβαστούν αν είναι τυχεροί στο μοναδικό ferry boat που κάνει δρομολόγια για την Μισράτα, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαμαχών.
Ο Shane Smith συναντά Λίβυους επαναστάτες κάθε ηλικίας και καταγράφει τις μαρτυρίες τους όπως δεν μπορούν να τις μεταδώσουν τα τηλεοπτικά μέσα. Το σύνθημα είναι ένα: «νίκη ή θάνατος». Άνδρες κάθε ηλικίας πολεμούν με κάθε όπλο για την ελευθερία τους. Μόνο που για τους περισσότερους από αυτούς η έννοια της ελευθερίας είναι αρκετά αφηρημένη. Ο συνταγματάρχης Gaddafi κατέλαβε την εξουσία της χώρας με πραξικόπημα 41 χρόνια πριν και έκτοτε, κάθε προσπάθεια ανατροπής του κατασταλτικού στρατιωτικού καθεστώτος κατέληξε σε δεκάδες αποτρόπαιες δολοφονίες. Οι νεαροί μαχητές του λιβυκού εμφυλίου πολέμου του 2011 πολεμούν με κάθε μέσο όπως λένε γενναία στην κάμερα, ακόμη και με ψαροτούφεκα για να διώξουν τον Gaddafi και δεν πρόκειται να τους σταματήσουν τα ισχυρότατα όπλα που έχει στη διάθεσή του.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 17 Φεβρουαρίου από Λίβυους πολίτες ήταν ειρηνικές, ο Gaddafi όμως απάντησε με πυρά και μέχρι το τέλος του μήνα ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000. Πολλά μέλη της κυβέρνησης του Gaddafi παραιτήθηκαν, αντιδρώντας στην πολιτική καταστολής που ακολουθούσε. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα συλλήψεως κατά του Gaddafi στις 17 Μαΐου 2011, κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στις 20 Οκτωβρίου του 2011 ο Muammar Gaddafi, βρέθηκε νεκρός κοντά στην πόλη Μισράτα. Ομάδα νεαρών ανήλικων μαχητών δηλώνουν περήφανα πως είναι οι εκτελεστές του.
Δείτε το ντοκιμαντέρ στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.vice.com/vice-news/the-rebels-of-libya-1