Την Τρίτη, στη Βουλή, συζητήθηκε η τροπολογία που κατέθεσε η αντιπολίτευση και στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, σχετικά με την επαναπρόσληψη των περίπου 40 (όπως υπολογίζεται στον δήμο της Αθήνας), μεταναστριών καθαριστριών που, μολονότι εργάζονται ακόμα και για πάνω από 20 χρόνια στη σχολική καθαριότητα, μένουν εκτός λόγω μιας διάταξης της ΝΔ από το 2020 που βασίζεται στην ελληνική ιθαγένεια και απαιτεί από όσους και όσες δεν έχουν τα σχετικά έγγραφα να προσκομίσουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Πέρσι, το ζήτημα λύθηκε με τροπολογία τον Δεκέμβριο, ωστόσο το πρόβλημα επανήλθε φέτος, με τις μετανάστριες καθαρίστριες να βρίσκονται ξανά και ξανά έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Νέο «Όχι» από Βορίδη στην επαναπρόσληψη των μεταναστριών καθαριστριών

«Η πρόταση που κάνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι να επαναλάβουμε την περσινή διάταξη και για φέτος. Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί και για φέτος; Και για του χρόνου; Και για πάντοτε; Άρα ποιο είναι το νόημα εδώ της προσωρινότητας; Δεν έχει κανένα νόημα. Η διάταξη είχε χρονικό πλαίσιο ήδη από πέρυσι. Άρα έπρεπε αυτό το ζήτημα να έχει τακτοποιηθεί ή ρυθμιστεί» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε:

«Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν να διασπούμε συνεχώς τη νομοθεσία και μάλιστα στην πραγματικότητα διατηρώντας και προτείνοντας ως λύση ένα καθεστώς νομικό, το οποίο όλοι ξέρουμε ότι είναι κακό και συμφωνούμε ότι είναι κακό. Άρα κατανοώντας από τη μια μεριά το πρόβλημα, αλλά από την άλλη λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάσπαση νομοθεσίας για το ζήτημα αυτό, η απάντησή μου –και αυτό προτείνω, κύριε Υπουργέ, να κάνετε- είναι να απορρίψουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία» πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης, ενώ στη συνέχεια πρότεινε στις εργαζόμενες που μένουν εκτός των σχολείων να ιδρύσουν ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ακολούθησε την Πέμπτη, συναντηση Επιτροπή των απολυμένων καθαριστριών με τον Μάκη Βορίδη. Η Επιτροπή μεταφέρει τις σχετικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων της:

 «Ονομάζομαι Δήμα Βαλεντίνα κι έχω έρθει εδώ για να εκπροσωπήσω τις απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες. Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που μας δεχτήκατε. Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι να μας δώσετε την δυνατότητα να εργαστούμε ως καθαρίστριες στα σχολεία.

Η δουλειά αυτή για εμάς είναι αναγκαία για την επιβίωση μας. Με αυτά τα λεφτά ζούμε και συντηρούμε την οικογένεια μας τα τελευταία 20 χρόνια. Αισθανόμαστε μια μεγάλη αδικία εις βάρος μας. Μετά από τόσα χρόνια μένουμε άνεργες επειδή δεν έχουμε ελληνική ιθαγένεια. Ούτε τα προηγούμενα χρόνια είχαμε, θα ήθελα να σας ενημερώσω όμως κύριε υπουργέ!

Ζητάμε από εσάς να αποκαταστήσετε αυτή την αδικία γιατί εκτός από την ανάγκη επιβίωσης πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι κοντά στην σύνταξη με αποτέλεσμα την καταδίκη τους στην ανεργία. Θέλουμε να μας βλέπετε όπως όλες τις υπόλοιπες εργαζόμενες ανεξάρτητα από την καταγωγή της καθεμιάς.

Εμείς διαφωνούμε με την πρόταση σας για ΚΟΙΝΣΕΠ. Η πρόταση σας για να φτιάξουμε ΚΟΙΝΣΕΠ είναι δύσκολη να την καταλάβουμε. Δεν έχουμε κάποια αναπηρία αλλά είμαστε εργάτριες που ο μόνος λόγος που δεν μπορούμε να δουλέψουμε είναι επειδή δεν έχουμε ελληνική υπηκοότητα. Και επίσης εάν μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία θα χάναμε όλη την χρονιά προσπαθώντας να φτιάξουμε ΚΟΙΝΣΕΠ

Γι αυτό σας ζητάμε να ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή όπως πέρυσι.»

«Ο δικηγόρος μας Θανάσης Καμπαγιάννης εξήγησε γιατί η μόνη λύση είναι η τροπολογία “εξαίρεσης” από τις γενικές διατάξεις προσλήψεων ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος της συγκεκριμένης ομάδας. Ζήτησε από τον υπουργό να μη νομοθετήσει με βάση το παρελθόν του» προσθέτει η Επιτροπή.

Και καταλήγει λέγοντας ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωση, την επιστροφή στα σχολεία, στη δουλειά μας!
Δεν ανεχόμαστε το ρατσισμό! Έχουμε δικαιώματα!».