«Eμείς ως θεσμικός φορέας, σύμβουλος της Πολιτείας και των μελών, είμαστε υπέρ στο να γίνει ένας νόμος, γιατί η φοροδιαφυγή και το παρεμπόριο είναι τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια που υπάρχουν σήμερα στην οικονομία. Είναι η πιο σκληρή μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού. Άρα, εκ προοιμίου σας λέω ότι είμαστε μαζί στην άποψη ότι πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή σε μια χώρα στην οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Θέλουμε λοιπόν να διευρυνθεί η φορολογική βάση» ανέφερε αρχικά ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ωστόσο στη συνέχεια εξήγησε το γιατί το νέο νομοσχέδιο δεν χτυπάει την πραγματική φοροδιαφυγή:

«Το θέμα είναι όμως αν αυτός ο νόμος χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Είναι ένας εισπρακτικός νόμος, που ουσιαστικά αυτό που ζητάει είναι να πάρει 600 εκατομμύρια. Και να εξηγηθώ: Όταν λέμε ότι βάζουμε κατώτατο εισόδημα, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Γιατί, υπάρχουν μεταξύ του τεράστιου, αδιανόητου ποσοστού του 71% που δηλώνει κάτω από 10.000 ευρω, άνθρωποι που βγάζουν όντως κάτω από 10.000; Ασφαλώς και υπάρχουν. Μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι πολύ λογικό. Και προσέξτε, ο νόμος, δεν διαχωρίζει αυτόν που έχει εισόδημα 7-8.000 από το ελεύθερο επάγγελμα και έχει κι άλλα εισοδήματα. Μπορεί, π.χ. να έχει εισοδήματα από ενοίκια ή από άλλες πηγές. Ο νόμος αυτός δεν τα υπολογίζει όλα μαζί. Άρα είναι λάθος, γιατί αν τα εισοδήματά του είναι 20-25.000 κι από αυτά τα 7.000 είναι από το ελέυθερο επάγγελμα, λογικό ακούγεται. Ενώ το παρουσιάζει τώρα σαν να ζει αυτός από το εισόδημα των 7.000.

Δεύτερο στρεβλό: Εγώ δεν έχω αντίρρηση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή σε αυτές τις κατηγορίες που όλοι καταλαβαίνουμε. Και να τις πω εγώ ωμά: Πάμε π.χ. στον οδοντίατρο και μας λέει “500 με απόδειξη, 350 χωρίς απόδειξη”. Το ίδιο ισχύει για τον γιατρό, τον ηλεκτρολόγο, τον δικηγόρο. Μόνο που εδώ αυτός ο νόμος πουθενά δεν χτυπάει τη φοροδιαφυγή στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν παρεμβαίνει πουθενά σε αυτήν τη συναλλαγή. Γιατί ξέρετε, αυτός που αύριο θα δηλώσει 12.000 θα φαίνεται ότι ειναι ένας από τους πολύ υψηλά φορολογούμενους. 10.900 είναι το όριο. Άρα ο νέος νόμος δεν παρεμβαίνει, δεν θα σταματήσει αυτή τη συναλλαγή. Ποια είναι η δική μας πρόταση, γιατί ως θεσμικός φορέας πρέπει να κάνουμε και προτάσεις: Τα χρήματα που δίνουμε στον γιατρό, τον ηλεκτρολόγο, τον δικηγόρο, να έχουν μια πολύ μεγάλ φοροαπαλλαγή. Αν λέγαμε ότι το 60% φοροαπαλλάσσεται, τότε ο πελάτης θα κυνηγούσε την απόδειξη από τα επαγγέλματα αυτά, ακόμα και αν ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν ήθελε να τη δώσει. Τώρα, χτυπάει εδώ τη «μαρίδα» και βάζει ένα τεκμαρτό εισόδημα. Αλλά δεν χτυπάει τα υψηλά και πολύ υψηλότερα εισοδήματα.

Άλλο παράδειγμα: Γιατί δεν μας λένε τι τζίρο έκαναν οι 5 εταιρείες τροφίμων το 2022, τι έσοδα δηλώσαν και σε ποια κέρδη φορολογήθηκαν. Και μετά να υπολογίσουμε και με τον ίδιο τζίρο τη φορολογία των μικρομεσαίων, για να αποδειχθεί ποιοι φοροδιαφεύγουν πραγματικά. Εδώ να πούμε ότι από τα 104 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, να ξέρει ο πολίτης ότι τα 84 δισ. τα οφείλουν 9.000 επιχειρήσεις και τα 20 δισ. οι 450.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες».

«Είπα και στον υπουργό να μου πει μια οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου που να έχει τέτοιο μέτρο, χαφιεδισμού»

Σχολίασε επίσης, σειρά προβληματικών σημείων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που δεν έχουν αναφερθεί εκτενώς, όπως το ότι δεν υπολογίζει όλα τα έξοδα του αυτοαπασχολούμενου, αλλά και τη «δυνατότητα ένστασης» που έχει ο επαγγελματίας ενάντια στο τεκμαρτό εισόδημα των 11.000 ευρώ. Για την πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα καταγγέλλουν αυτούς που δεν δίνουν αποδείξεις τόνισε ότι:

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα του πολιτισμένου κόσμου που να συμβαίνει αυτό. Αλλο ο πολίτης να καταγγείλει και άλλο να τους λες ότι θα σου δώσω 3.000 ευρώ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κυνηγούς κεφαλών. Φανταστείτε ότι μπορεί να γίνει επάγγελμα. Είπα και στον υπουργού να μου πει μια οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου που να έχει τέτοιο μέτρο, χαφιεδισμού. Γιατί το κάνει; Γιατί λέει ότι “δεν μπορώ να ελέγξω” και βάζει χαφιέδες. Δεν μας τιμάει αυτό, ούτε ως κουλτούρα ούτε ως πολιτισμό.

«Αν όλους αυτούς τους κλείσει αύριο η κυβέρνηση, τι δουλειά θα τους βρει;»

«Αν όλους αυτούς τους κλείσει αύριο η κυβέρνηση, τι δουλειά θα τους βρει;» αναρωτήθηκε και συνέχισε, σχολιάζοντας την κατάσταση με τις ρυθμίσεις των χρεών, που όπως είπε έχει συσσωρεύσει πάνω από το 50% των μικρομεσαίων, λόγω της κρίσης.

«Γιατί η μία εμπλοκή είναι από αυτόν τον νόμο. Η άλλη είναι ότι από τους 292.000 που μπορούσαν να μπουν τις 36,72 και 120 δόσεις, μπήκαν μόνο 27.000. Δηλαδή ούτε το 10%. Αυτούς λοιπόν που δεν μπήκανε, άμα θέλει αύριο το πρωί, τις κλείνει. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί; Πώς θα ζήσουν οι οικογένειές τους; Στην παραοικονομία δεν θα πάνε για να μπορέσουν να επιβιώσουν;»

Ενώ συνεχίζοντας, για το θέμα των χρεών, ανέφερε ότι «το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα είναι ότι μετά από 15 χρόνια κρίσης, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από το 50% των επιχειρήσεων, που κουβαλάει χρέη. Εδώ λοιπόν η απάντησή μας είναι “τι θες; να τους σώσεις ή να τους κλείσεις;” Αν θες να τους σώσεις, δεν θα σωθούν όλοι, αλλά μπορείς να σώσεις ένα μεγάλο μέρος. Με το θέμα των χρεών που έχουνε και το φορολογικό που φέρνουν, λένε ότι θέλουν να τους κλείσουν».

«Το νομοσχέδιο δεν αγγίζει το 80% της φοροδιαφυγής» – Κλάδοι με ολιγοπώλια

«Ολό αυτό το κομμάτι που συζητάει σήμερα η κυβέρνηση αφορά κάτω από το 15-20% της φορολογίας που σήμερα ξεφεύγει. Το υπόλοιπο 80% δεν το αγγίζει. Μία πολυεθνική π.χ φοροαποφεύγει και έχουν δημιουργήσει και τη νομολογία ώστε να μπορεί να φοροαποφεύγει. Μέσω δηλαδή των ομιλικών συνεργασιών και σχηματών που έχει, μια πολυεθνική, πηγαίνοντας και σε άλλες αγορές καταφέρνει να γλυτώνει ένα μεγάλο μέρος της φορολογίας. Αυτό το έχεις κάνει, το έχεις στήσει και χτυπάς πάλι τον μικρό» τόνισε επίσης ο κ.Χατζηθεοδοσίου.

«Αν αυτό το συνδυάσουμε και με τα υπόλοιπα, όπως το σχέδιο Πισσαρίδη που είναι πάντα προ των πυλών και λέει ότι στην Ελλάδα πρέπει να κλείσει το 50% των μικρομεσαίων θεωρώ ότι η στρατηγική είναι αυτή. Πάντα, όταν ένας φορολογικός νόμος είναι οριζόντιος είναι άδικος. Υπάρχουν τρόποι να ελέγξουν, η ΑΑΔΕ μπορεί πχ να δει ποιος δηλώνει 10.000 έσοδα και 25.000 έξοδα. Όταν θες να επιβάλεις έναν τέτοιο νόμο, άλλες είναι οι σκέψεις σου, διαφορετικές από αυτά που λες δημόσια» πρόσθεσε.

Κατήγγειλε ότι σε διάφορους, σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, υοάρχουν σήμερα ολιγοπώλια: «Τρόφιμα: το 88% το έχουν 5 αλυσίδες, κομπιούτερ και ηλεκτρικές συσκευές: 9 επιχειρήσεις έχουν το 92%. e-food: Πάει να ελέγξει τον χώρο των τροφίμων, της εστίασης. Και πολλοί άλλοι κλάδοι. Στη χώρα μας, το 90% των επιχειρήσεων είναι μικρές, οικογενειακές»

«Πρεπει να ξεκινήσουμε από πάνω προς τα κάτω. Με τέτοιες μεθόδους, στραγγαλίζεις τον μικρό, χωρίς να βάζεις χέρι στον μεσαίο η στον μεγάλο»

«Πρεπει να ξεκινήσουμε από πάνω προς τα κάτω. Με τέτοιες μεθόδους, στραγγαλίζεις τον μικρό, χωρίς να βάζεις χέρι στον μεσαίο η στον μεγάλο» επέμεινε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Ενώ σχολιάζοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία στο κομμάτι της φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών, δήλωσε: «Θα απαντήσει η κυβέρνηση ότι έτσι θα φύγουν πολλές πολυεθνικές. Και τι να την κάνω εγώ την πολυεθνική, όταν καταστρέφει την ελληνικότητα των επιχειρήσεων και τα χρήματα τα βγάζει έξω. Αν λοιπόν μια πολυεθνική πάει τα χρήματα στο εξωτερικό, αν δεν κερδίζεις τίποτα από τη φορολογία, γιατί ντε και καλά αυτή θα πρέπει να υπάρχει;]

Ενώ απέρριψε και τον ισχυρισμό ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες πολλές μικρές επιχειρήσεις. «Στη Γαλλία, το 84% των επιχειρήσεων είναι μέχρι 10 άτομα και το 95% μέχρι 20 άτομα. Δεν είναι αλήθεια ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό»

«Αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νόμος που χτυπούσαν το επιχειρείν, με έναν λαθεμένο τρόπο, μέσω της φορολογίας, αυτή η κυβέρνηση, με έναν στοχευμένο τρόπο θέλει να κλείσει το 50% των μικρομεσαίων» κατήγγειλε επίσης.

Υπέρ της επέκτασης του πλαστικού χρήματος, αλλά με μείωση των καταχρηστικών τραπεζικών προμηθειών

«Είμαστε υπέρ της επέκτασης του πλαστικού χρήματος. Όποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη έχει δει ότι όλες οι συναλλαγές γίνονται με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες. Όταν όμως στην Ελλάδα η πιστωτική χρεώνεται με προμήθεια 0,8%, ο περιπτεράς θα πουλήσει ποτέ τσιγάρα με κάρτα; Αφού θα μπει μέσα. Στην Ευρώπη οι χρεώσεις είναι 0,2-0,3%. Να είμαστε Ευρώπη παντού, όχι Ευρώπη αλά καρτ» ξεκαθάρισε, ενώ συνέχισε ζητώντας «να πάμε στο αμερικανικό μοντέλο, του οποίου είμαι λάτρης, γιατί λέει μόνο «έσοδα – έξοδα». Και είναι ίσως το καλύτερο γιατί εκεί θες πάντα να πάρεις απόδειξη»

«Εδώ» σημειώσε επίσης, «μία από τις αλλαγές του νόμου, πέρα από το κατώτατο εισόδημα, είναι ότι λέει πως «εσύ που έχεις 50.000 έσοδα, δεν σου αναγνωρίζω όλα τα έξοδά σου, σου αναγνωρίζω πολύ λιγότερα. Ακούστε παραλογισμό, παρεμβαίνει στα έξοδά σου. Και αυτό το λέει ο ίδιος ο νόμος. Αυτό δεν έχει ακουστεί όσο χρειάζεται. Δεν λέει ότι είναι πλασματικά, δεν τα αναγνωρίζει. Δεν λέει, υποθέτω ότι θα τα βάλει. Κάθε κλάδος όμως, έχει διαφορετικά έξοδα. Διαφορετικά έξοδα έχει ένας ασφαλιστής, ένας δικηγόρος».