Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης προβλέπει πως η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία, με μία επωφελή λύση και για τις δύο πλευρές
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στον Νίκο Χατζηνικολάου και το Star για τους συντελεστές του ΦΠΑ, τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης αλλά και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Συμφωνία ως προς τις διαπραγματεύσεις
«Πολύ κοντά σε συμφωνία» είναι η χώρα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας, «ας πούμε εβδομάδα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία».
«Πολύ κοντά σε συμφωνία» είναι η χώρα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας, «ας πούμε εβδομάδα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία».
«Η εντολή από τον λαό είναι διαπραγμάτευση. Αλλά, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις 'όχι', ρήξη με άλλα λόγια, δεν κάνεις διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείουμε τη ρήξη, για να μην την έχουμε». Πρόσθεσε δε, ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να είχε λήξει στα μέσα Μαρτίου, αλλά μια σειρά από λελογισμένες προτάσεις από την Ελλάδα απορρίφθηκαν από την άλλη πλευρά, η οποία δεν είχε προτάσεις να παρουσιάσει.
Συντελεστές ΦΠΑ
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν θετικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που εξετάζει πάνω στις τιμές του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα:
6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και
15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Αυτοί οι δύο συντελεστές, θα ισχύουν μόνο για όσους κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Για όσους θελήσουν να εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται με μετρητά, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι και θα διαμορφώνονται:
Στο 9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και
Στο 18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Ειδικά για τον λογαριασμό της ΔΕΗ (ο οποίος σήμερα υπάγεται στο 13%) ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα υπάγεται στο 15% ανεξάρτητα από το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή τοις μετρητοίς.
Αγκάθια διαπραγμάτευσης
Σύμφωνα με τον υπουργό, τρία είναι τα βασικά «αγκάθια» για μια συμφωνία: το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό ζήτημα.
Εξειδικεύοντας αυτά, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο δημοσιονομικό «έχουμε συγκλίνει πολύ, αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί». Αυτό συνάδει με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και τους τόκους που θα πληρώνουμε για το χρέος. Επιπλέον, το ασφαλιστικό είναι «μεγάλο θέμα, είναι πρόβλημα. Το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση».
Η ελληνική πλευρά προτείνει τα εξής:
Να μπει τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. «Δεν είναι δυνατόν ένας τραπεζοϋπάλληλος να βγαίνει σε σύνταξη σε ηλικία 58 ετών».
Να υπάρξει εξορθολογισμός των ταμείων.
Να βελτιωθούν τα τεχνικά μέσα παρακολούθησης της διαφυγής των εισφορών.
Να υπάρξει μια αναπτυξιακή πολιτική που να αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία. Ο υπουργός έκανε λόγο για μετοχές που θα κρατά το Δημόσιο από τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρίες, και τις οποίες θα «επενδύει» σε μια αναπτυξιακή τράπεζα (μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.ά.) και τα ταμεία θα λαμβάνουν μερίσματα στο διηνεκές.
Ερωτηθείς για το εάν προκρίνει την πληρωμή μισθών και συντάξεων από την πληρωμή του ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν. Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στους συνταξιούχους. Οι δανειστές πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι της ασφυξίας».
Όπως αναφέρει ο ίδιος η Ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα με επιστολή του ίδιου του πρωθυπουργού είχε πει ότι δεν θα αποπληρώσει τα χρέη του ΔΝΤ, έως ότου υπάρξει μία επωφελής . «Ως δια μαγείας» τονίζει ότι βρέθηκαν τα χρήματα από το ίδιο το ΔΝΤ.
Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Για ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, είπε ότι ναι μεν το δημοψήφισμα παραμένει πάντα μια σημαντική πολιτική διαδικασία, αλλά «εάν γίνει το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ. Θα είναι άδικο να τοποθετηθεί ο λαός με ένα ναι ή με ένα όχι».
Διαρροή επιστολής Γιούνκερ
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα του Βήματος για επιστολή Γιούνκερ με σχέδιο συμφωνίας, λέγοντας:
«Το δημοσίευμα το οποίο υποτίθεται ότι είναι επιστολή Γιούνκερ δεν ισχύει. Φοβάμαι μήπως είναι κάποια προβοκάτσια για να κάψει τις προτάσεις μας.»