Με τίτλο «Το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της Ευρώπης: Πώς συνέβη ξανά;» κυκλοφορεί δημοσίευμα της 4ης Δεκεμβρίου από τους New York Times στο οποίο περιγράφονται τα γεγονότα που οδήγησαν την Ευρώπη εν γένει σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ καταθέτονται σχετικά στοιχεία.
«Στις αρχές Ιουνίου η Ευρώπη έβγαινε κατάκοπη και τραυματισμένη από το πρώτο πανδημικό κύμα. Τα αυστηρά lockdown έσωσαν τα υγειονομικά συστήματα από την κατάρρευση. Η έλευση του καλοκαιριού, όμως, γέμισε τους Ευρωπαίους με λαχτάρα για διακοπές, ενώ η Ε.Ε. ενθάρρυνε το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων, επιθυμίες και αποφάσεις που, δυστυχώς, πληρώθηκαν πολύ ακριβά».
Σχετικά με το δεύτερο κύμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ενα ισχυρό δεύτερο πανδημικό κύμα, πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο, εξανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα, τραυματίζοντας βαριά την οικονομία».
Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι στα 31 κράτη που επιβλέπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης, 105.000 άνθρωποι κατέληξαν από COVID-19, μόνο τον Νοέμβριο. Ιδιαίτερα σκληρό υπήρξε το πλήγμα του δεύτερου κύματος στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, που βγήκε σχετικά αλώβητη από το πρώτο κύμα. «Γιατί, όμως, η εύπορη, ανεπτυγμένη Ευρώπη βρέθηκε ξανά στον θανατηφόρο ιστό του φοβερού νέου κορωνοϊού;».
Γίνεται εκτενής αναφορά και στην ευθύνη των κυβερνήσεων οι οποίες αν και υπήρξε οδικός χάρτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιστροφή στην ομαλότητα, εκείνες ή μάλλον, οι περισσότερες από αυτές, κινήθηκαν ταχύτερα, αψηφώντας τις συστάσεις της.
Θέτει το παράδειγμα της Ισπανίας, που φαίνεται να μην απέχει πολύ από αυτό που ακολουθήθηκε και στην Ελλάδα: «εθισμένοι από τη λαχτάρα των διακοπών, περισσότερα από 4 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ισπανία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, χωρίς υποχρέωση να υποβληθούν σε τεστ ή να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Νέες μελέτες υποδεικνύουν ότι ένα από τα κυρίαρχα στελέχη του κορωνοϊού εμφανίστηκε στην Ιβηρική (Ισπανία) και με την επιστροφή των τουριστών μεταδόθηκε παντού. Την ίδια στιγμή, σε όλη τη Μεσόγειο οι τουρίστες διασκέδαζαν σε πάρτι σε ιδιωτικές επαύλεις, ακυρώνοντας τα οποία περιοριστικά μέτρα είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις».
Μάλιστα, το μέσο θέτει στο κάδρο τις τουριστικές μετακινήσεις και το βιαστικό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ως τις ρίζες που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, παραπληροφόρηση, ασαφείς οδηγίες και μια γενική χαλαρότητα αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του πανδημικού θέρους.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, τον Ιούλιο, καλώντας του συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες, είχε δηλώσει: «Χαίρομαι που διαρκώς ελαττώνεται ο φόβος γι’ αυτόν τον ιό. Δεν χρειάζεται να φοβάστε άλλο». Σήμερα η Πολωνία αντιμετωπίζει ένα ισχυρότερο δεύτερο κύμα, που έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όρια της κατάρρευσης.
«Τα ίχνη του δεύτερου κύματος ήταν ορατά ήδη από τα μέσα Αυγούστου, όταν τα λιγοστά κρούσματα άρχιζαν να πολλαπλασιάζονται. Παρά τη δυσοίωνη πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολούθησαν τον «ύπνο του δικαίου», αναβάλλοντας την εφαρμογή μέτρων» αναφέρει, εξαιρώντας τις κυβερνήσεις της Δανίας, Φιλανδία, Ισλανδίας και Νορβηγίας που έλαβαν μέτρα σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ευθύνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει δηλώσεις της Κομισιόν τον Απρίλιο, ότι οι καλοκαιρινές διακοπές μάλλον πρέπει να ακυρωθούν, ενώ στη συνέχεια καταθέτει δηλώσεις (μία εβδομάδα αργότερα) όταν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έκανε στροφή 180 μοιρών και δήλωσε θετική να υπάρξουν διακοπές το καλοκαίρι.
Εκτιμήσεις οικονομολόγων αναφέρουν ότι τα γρήγορα ανοίγματα των οικονομιών το καλοκαίρι δεν απέφεραν τους καρπούς που νόμιζαν οι κυβερνήσεις ότι θα επιστρέψουν σε έντονη ανάπτηξη. Μάλιστα, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρά καλοκαιρινά κέρδη τα οποία «κάηκαν» λόγω του δεύτερου κύματος. Σε αυτό το πλαίσιο παραθέτει την αναγνώρηση λαθών από την Φον ντερ Λάιεν: «Προφανώς οι στρατηγικές επαναφορά ήταν μερικών πολύ γρήγορες και τα μέτρα χαλάρωσαν πολύ νωρίς».
Δεύτερη η Ελλάδα στο ποσοστό αύξησης των θανάτων σε σχέση με το πρώτο κύμα
Οι New York Times κάνουν λόγο για διστακτικά lockdown στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από τις κυβερνήσεις, και ότι δεν ήταν τόσο περιοριστικά όσο αυτά του πρώτου κύματος. «Η συλλογική εξάντληση με νέους περιορισμούς έκανε δυσκολότερη την ευρεία υποστήριξη και συμμόρφωση».
Παρακάτω το μέσο δείχνει σε γράφιμα -ανάμεσα σε 20 χώρες- ότι η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση στη σύγκριση των θανάτων του πρώτου κύματος σε σχέση με το δεύτερο κύμα. Στο πρώτο κύμα η χώρα είχε 0,05 θανάτους (υψηλό) ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στο δεύτερο κύμα έφτα το 0,93 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό. Πρόκειται για μία αύξηση 1.950%.
Παρακάτω απεικονίζονται και τα στοιχεία για τις χώρες που μείωσαν το ποσοστό θανάτων σε σχέση με το πρώτο κύμα πανδημίας.
Στο σήμερα
Όσον αφορά το σήμερα, «είναι αμφίβολο αν τα χειρότερα έχουν περάσει, προειδοποιούν οι ειδικοί, που φοβούνται ότι ήδη το σπέρμα του τρίτου κύματος της πανδημίας ελλοχεύει σε κάποιες ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς προετοιμάζονται για την εορταστική περίοδο».
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση προχώρησε σε προσωρινή χαλάρωση των μέτρων, ώστε να μπορούν να συναντηθούν τα μέλη τριών διαφορετικών νοικοκυριών, συνιστώντας απλώς προσοχή. Στο Βέλγιο, παρότι οι κανόνες παραμένουν αυστηροί, τα καταστήματα ανοίγουν για να υποδεχθούν τους καταναλωτές των Χριστουγέννων. Οι Αρχές εξακολουθούν να συζητούν ποια θα είναι η μοίρα των χιονοδρομικών κέντρων, ακριβώς όπως έκαναν πριν από λίγους μήνες με το άνοιγμα των καλοκαιρινών τουριστικών προορισμών.
Η Θεία Κοινωνία και η στάση της εκκλησίας
Μάλιστα, σε άλλο τους δημοσίευμα οι NYT καταγράφουν το ζήτημα της εκκλησίας και της στάσης της στην Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία. «Ο κορονοϊός έχει επιφέρει “διπλό πλήγμα στην ισχυρή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την ασθένεια να εξαπλώνεται στις τάξεις της, ενώ ο κλήρος κατηγορείται ότι ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας”».
Το δημοσίευμα σε πρώτο χρόνο αναφέρει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος εξήλθε από ένα νοσοκομείο της Αθήνας μετά από 12 ημέρες θεραπείας για τον ιό, προτρέποντας τους Έλληνες «να περιορίσουν τον εαυτό τους, να πειθαρχήσουν, να ακολουθήσουν τους κανόνες», αλλά στη συνέχεια κάνει λόγο για περιφρόνηση των μέτρων από ορθόδοξους σκληροπυρηνικούς και η αφοσίωση της εκκλησίας στην παράδοση της Θείας κοινωνίας.
«Καθώς οι ελληνικές αρχές αγωνίζονται να συγκρατήσουν ένα δεύτερο κύμα του ιού, μερικές από τις σκληρότερες κριτικές κατά της εκκλησίας προέρχονται από τις δικές της τάξεις. Ένας επίσκοπος, ο Άνθιμος της Αλεξανδρούπολης, καταδίκασε εκείνους που, με «εγκληματικά κηρύγματα», προέτρεψαν τους Έλληνες να αγνοήσουν τους περιορισμούς στη δημόσια υγεία».
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου, εκπροσώπου του Συρίζα, που είπε: «Το γεγονός ότι αυτά είναι τα λόγια ενός επισκόπου καθιστά σαφές ότι η απάντηση της εκκλησίας στην πανδημία ήταν αμφισβητήσιμη».
Το άρθρο συνεχίζει σημειώνοντας πως «δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι τόποι λατρείας συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού σε μια χώρα όπου οκτώ στα 10 άτομα λένε ότι η θρησκεία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους».
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το δημοσίευμα κάνει λόγο για κυβερνητικούς αξιωματούχους που κατηγορούν κατά κύριο λόγο τον υπερπληθυσμό σε μπαρ και εστιατόρια και φαίνεται να διστάζουν να δείξουν το δάχτυλό τους στην εκκλησία.
Το μπαλάκι από την κυβέρνηση στους λοιμωξιολόγους για τη Θεία Κοινωνία: Δεν έχει τεθεί θέμα
Τέλος, το άρθρο αναφέρεται σκωπτικά και στις κινήσεις αξιωματούχων και παραγόντων της κυβέρνησης, μιλώντας για παράδειγμα για τις δηλώσεις της Ελένης Γιαμαρέλου του υπουργείου Υγείας, η οποία είχε υποστηρίζει τη Θεία Κοινωνία, αλλά και για τη διχογνωμία που υπάρχει στους Έλληνες επιδημιολόγους σχετικά με αυτό. Πέρα από αυτό, το κείμενο αναφέρει και πολλούς βουλευτές και υπουργό της κυβέρνησης που φωτογραφήθηκαν να μεταλαμβάνουν.
«Μετανοημένος» Κουμουτσάκος μετά το άδειασμα Χαρδαλιά για την «επίδειξη πίστης» με τη Θεία Κοινωνία