Ο κ. Σοφός μιλώντας στο OPEN ξεκαθάρισε ότι το αίτημα του κ. Ρούτσι αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο παραβιάζεται από τις διαρκείς και αδικαιολόγητες αρνήσεις των αρχών. Αναλυτικά, ανέφερε ότι «προσχωρώ χωρίς καμία αμφιβολία στη βασιμότητα του αιτήματος του κ. Ρούτσι για την εκταφή της σορού του παιδιού του. Γιατί είναι και νόμιμο και βάσιμο και ηθικώς επιβεβλημένο να γίνει εκταφή.»

Συνέχισε, τονίζοντας ότι «καταρχάς είναι ένα δικαίωμα που έρχεται από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το δικαίωμα στη ζωή είναι προστατευόμενο δικαίωμα και είναι προστατευόμενο δικαίωμα κάθε πολίτη να πληροφορηθεί τα αίτια θανάτου κάποιου συγγενούς του και σε αυτό εδράζεται το αίτημα της εκταφής.»

Ακόμα, εξήγησε: «Έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στο άρθρο 201 λέει ότι επιτρέπεται και προβλέπεται η λήψη γενετικού υλικού για να ταυτοποιηθεί ο δράστης και φυσικά επιτρέπονται οι βιοχημικές εξετάσεις και οι τοξικολογικές εξετάσεις. Το άρθρο 251 υποχρεώνει την ανακριτική αρχή να διενεργήσει όλες τις ανακριτικές πράξεις για τη διαλεύκανση».

«Τοξικολογικές εξετάσεις δεν διενεργήθηκαν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, το γνωρίζουν όλοι αυτό;» ρώτησε. «Ο κ. Ρούτσι σωστά ζητεί την εκταφή του παιδιού του» υπογράμμισε.

«Τι απάντησε ο κ. ανακριτής; Ότι έχουν ταυτοποιηθεί όλοι οι κατηγορούμενοι και δεν συντρέχει λόγος για εκταφή. Αυτό που ζητεί ο κ. Ρούτσι είναι στην απανθρακωμένη σορό του παιδιού του να δουν από την εκταφή αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν με την ύπαρξη καύσιμης ύλης ώστε με τον τρόπο αυτόν να διευρυνθεί ο κύκλος των υπόπτων για την τέλεση άλλου είδους πράξεων» κατέληξε.