Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και η επιβολή προστίμων ή εκδίωξης από σχολεία μη εμβολιασμένων παιδιών δεν αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς «ο εμβολιασμός μπορεί να θεωρηθεί υποχρέωση σε μια δημοκρατική κοινωνία». Αυτό αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επί της προσφυγής γονέων, από την Τσεχία, που διεκδικούσαν την είσοδο των παιδιών τους σε κρατικά νηπιαγωγεία. Η Τσεχία αρνείται να δεχθεί μη εμβολιασμένα παιδιά και η απόφαση τη δικαιώνει, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα σε αντίστοιχα μέτρα σε σχέση με τον εμβολιασμό για την πανδημία, από τις χώρες της ΕΕ. Το δικαστήριο υιοθέτησε, όπως ανακοίνωσε «την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης» και στο πλαίσιό της θεωρεί ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί προστατεύουν «τα πιο ευάλωτα άτομα» και η συλλογική ανοσία είναι ευεργετική για την κοινωνία και όσους δεν δύνανται να εμβολιαστούν για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Η πολιτική της Τσεχίας «συνάδει με την προάσπιση των συμφερόντων των παιδιών, στα οποία και επικεντρώνεται» και ακριβώς «όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με στόχο την προστασία των παιδιών, που είναι υψίστης σημασίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου. 

Η προσφυγή των Τσέχων γονέων, αντιεμβολιαστών, έγινε για να τους επιτραπεί να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους για συνολικά εννέα ασθένειες, μεταξύ των οποίων οι μαγουλάδες, ο τέτανος και η ηπατίτιδα Β’, θεωρώντας ότι πρόκειται για ιδιωτικό ζήτημα και επικαλούμενοι το «δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικότητας» που προβλέπεται στο 8ο άρθρο της Σύμβασης. Ένας εξ αυτών είχε πληρώσει πρόστιμο ενώ στους υπόλοιπους απαγορεύτηκε να στείλουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τσέχικη απαγόρευση δεν ισχύει για το δημοτικό, και η πρόσβαση σε όλους είναι δεδομένη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, της οποίας όμως το νηπιαγωγείο δεν αποτελεί μέρος. 

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ελήφθη με 15 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία απουσία, και ανοίγει το δρόμο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τον κορονοϊό. Όπως δήλωσε ο Νικολά Ερβιέ, ειδικός σε θέματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η απόφαση «ενισχύει την πιθανότητα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, υπό συνθήκες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας». 

Με δεδομένο το αντιεμβολιαστικό ρεύμα διεθνώς, και την αύξηση του στην Ευρώπη, η απόφαση «λύνει τα χέρια» των κυβερνήσεων, αφήνοντας σε αυτές την τελική απόφαση.